Flyktingar vid den norska gränsen Storskog.  Foto: Tore Meek
Flyktingar vid den norska gränsen Storskog. Foto: Tore Meek/TT

FN-kritik mot Norges asylhantering

Både nationell och internationell kritik
1:34 min

FN:s flyktingorgan UNHCR och Europarådet riktar kritik mot Norges sätt att hantera asylsökande. Ryssland är inget säkert land att skicka asylsökande till, enligt UNHCR:s Nordeuropachef Pia Prytz Phiri.

– Vi har problem med hur man ser på Ryssland som ett säkert asylland. Det är svårt att komma till en asylprocedur i Ryssland, sa Pia Prytz Phiri vid en presskonferens i Oslo.

När UNHCR-chefen träffade Norges nya invandrings- och integrationsminister riktade hon också kritik mot att norska myndigheter i praktiken nekar många personer en faktisk asylprövning.

Norge vill skicka tillbaka nästan alla de över 5 000 asylsökande som under förra året kom till landet via Ryssland. Men kritiken är omfattande, både nationellt och internationellt.

Bland annat har Europarådet i ett brev uttryckt oro för att det norska agerandet kan bryta mot Europakonventionen för skydd av de mänskliga rättigheterna.

Ryssland har stoppat Norges utvisningar sedan i fredags, åtminstone tillfälligt. Ryssarna hänvisar till säkerhetsskäl, men Norges regering hoppas att snart åter kunna börja bussa asylsökande över ryska gränsen.

– Det är inte alltid som ett land följer de anbefallningar som FN:s högkommissarie har. Det är därmed inte sagt att man bryter internationella avtal, eftersom vissa av de anbefallningarna går utöver det vi är förpliktade till, sa Norges invandrings- och integrationsminister Sylvi Listhaug efter mötet med UNHCR.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".