En afgansk man får ett armband vid registreringen på grekiska ön Khios. Foto: Petros Giannakouris / TT
En afgansk man får ett armband vid registreringen på grekiska ön Khios. Foto: Petros Giannakouris / TT

Hård EU-kritik mot Grekland

1:28 min

EU-kommissionen konstaterade i dag att det finns allvarliga brister i Greklands gränskontroll. Om inte förbättringar sker inom tre månader kan EU besluta att förlänga gränskontrollerna inom Europa i upp till två år.

Beskedet kom från EU-kommissionär Valdis Dombrovskis på en presskonferens i Bryssel.

EU-kommissionen presenterade i dag sin årliga rapport om hur Grekland sköter sin gränskontroll och det råder allvarliga brister, heter det i rapporten.

Identifiering och registrering av asylsökande som kommer till Grekland fungerar inte, konstaterar kommissionen. Migranter har inte kontrollerats mot relevanta register, som till exempel Interpols register över efterlysta terrorister.

Rapporten ska nu klubbas av den så kallade Schengenutvärderingskommittén, som ska komma med krav till reformer. Grekland får då tre månader på sig att rätta till bristerna.

Om bristerna kvarstår kan EU-kommissionen begära att Grekland suspenderas från Schengensamarbetet. Men det öppnar också en formell möjlighet att förlänga de pågående gränskontrollerna i Europa i upp till två år.

Några EU-länder, bland annat Sverige, har förespråkat att Grekland ska kunna suspenderas ur Schengen. Men förslaget har inte tagits väl emot i EU-kommissionen, som gett beskedet att man i stället förbereder ett förslag om att förlänga de pågående gränskontrollerna i Europa.

Tyskland och Österrike införde gränskontroller i september på grund av de ökande flyktingströmmarna och Sverige följde efter i november.

Enligt Schengenregelverket får de kontrollerna bara förlängas i maximalt åtta månader. Den tidsfristen löper ut i senare i vår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista