Jan Björklund och Migrationsverket entré
Foto: Jessica Gow / TT, Ludvig Thunman / TT

Nytt förslag från Liberalerna ska korta väntetid i asylprocess

"I många fall glasklart att det kommer sluta i ett avslag"
2:18 min

Liberalerna vill i ett nytt förslag införa prövningstillstånd, och snabbspår för de flyktingar som i dag finns i Sverige.

På en presskonferens i förmiddags presenterade Liberalerna nya förslag som ska korta de växande väntetiderna i asylprocessen. Bland annat vill partiet införa prövningstillstånd för att få överklaga ett asylärende - och föreslår också ett snabbspår för de flyktingar från Syrien, som i dag finns i Sverige.

Besluten ska fattas inom tre månader, säger partiledaren Jan Björklund.

– Alla personer som flyr från Syrien, som kan styrka att de kommer från Syrien, och som passerar Säpos kontroller, de får i dag uppehållstillstånd. Det kommer att vara tillfälliga uppehållstillstånd i framtiden. Men de får bifallsbeslut. Då finns det ingen anledning att de första ska bo på anläggningar i två år, och förvägras att arbeta och förvägras att göra rätt för sig, säger Jan Björkund, Liberalernas partiledare.

Just nu är ungefär 180 000 asylsökande inskrivna i det svenska mottagningssystemet, i väntan på att deras ansökan om uppehållstånd ska behandlas. Migrationsverkets handläggningstider har ökat.

För att integrationen ska fungera måste det till en förändring, enligt Jan Björklund.

– Både i de fall som besluten slutar i att man får bifall, får uppehållstillstånd, eller att man får avslag och ska lämna Sverige, så är det ju mycket bättre att besluten fattas snabbare.

Liberalerna föreslår bland annat att personal ska flyttas från domstolar till Migrationsverket. Dessa anställda ska i första hand ta sig an ansökningarna från människor som har flytt från Syrien.

Partiet vill också tillfälligt göra om överklagandeprocessen och införa prövningstillstånd för överklagande.

I dag har alla som har fått nej på sin asylansökan rätt att överklaga Migrationsverkets beslut inom tre veckor. Jan Björklund menar att huvuddelen av de som överklagar får avslag.

– Många som får avslag på sin asylansökan överklagar, men den absoluta huvuddelen får avslag också efter överklagande, och det tar mycket långt tid och det kostar mycket resurser, och personer sitter fortsatt på de här boendena. Det finns en del fall där det är oklart, och de måste ju få gå vidare i en domstolsprocess.

Domstolen ska kunna avgöra om frågan får tas upp till fullständig domstolsprövning.

– Men i väldigt många fall är det glasklart att det kommer att sluta i ett avslag och då bör domstolen med ett prövningstillstånd kunna avgöra om frågan får tas upp till en fullständig domstolsprövning eller inte och då går de här processerna mycket fortare, säger Jan Björklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".