Rullstolsbunden man får hjälp. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
Arkivfoto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Diskrimineringslag ska prövas för första gången

0:29 min

Nu ska diskrimineringslagen som ska underlätta för personer med funktionsnedsättningar prövas rättsligt för första gången.

I dag lämnar Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder, DHR, in en egen stämningsansökan till tingsrätten.

– Förhoppningen är att vi genom en rättslig prövning ska få en tydligare tolkning av lagen, säger DHR:s förbundsordförande Rasmus Isaksson.

Det gäller ett ärende där en rullstolsburen man i Gävle inte fått åka med en buss eftersom busschauffören inte visste hur trappliften fungerade.

Ärendet lades ner av Diskrimineringsombudsmannen i slutet av förra året, trots att DO kom fram till att det kunde röra sig om diskriminering.

Ekot har tidigare rapporterat om att DO inte har valt att driva ett enda ärende gällande bristande tillgänglighet till domstol. Trots att den nya diskrimineringslagen har gällt i över ett år.

Men nu har alltså DHR valt att själv ta ett fall till domstol, även om det innebär en ekonomisk risk för förbundet.

– De här frågorna är så viktiga för våra medlemmar att vi vill testa det här, säger Rasmus Isaksson från DHR.

Och anmälaren, Lars-Göran Wadén, är hoppfull:

– Det är jättespännande. Jag tror på det här, annars skulle jag aldrig vilja driva ärendet. Förhoppningen är att det här kan bidra till att göra samhället tillgängligt för fler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista