Hillary Clinton (Dem), Bernie Sanders (Dem), Martin O'Malley (Dem), Jeb Bush (Rep), Ted Cruz, (Rep), Carly Fiorina (Rep), Ben Carson (Rep), Donald Trump (Rep). Foto: Andrew Harnik/Jae C. Hong/Matt Rourke/Chuck Burton/Paul Sancya/TT.
Hillary Clinton (Dem), Bernie Sanders (Dem), Martin O'Malley (Dem), Jeb Bush (Rep), Ted Cruz, (Rep), Carly Fiorina (Rep), Ben Carson (Rep), Donald Trump (Rep). Foto: Andrew Harnik/Jae C. Hong/Matt Rourke/Chuck Burton/Paul Sancya/TT.

Chatt: Om valet i USA

Primärvals­säsongen i USA är i full gång. Nu bestämmer partierna vilka kandidaterna blir i höstens presidentval. Sveriges Radios experter svarade på era frågor. Chatten är nu avslutad.

Grafik: Primärval delstat för delstat Guide: Så fungerar valet

Cecilia Khavar: Hej och välkomna till chatten om USA-valet och P1:s nya podd i ämnet! Tack för alla frågor redan nu, Ginna Lindberg, Sten Sjöström och Sara Stenholm kommer inom kort hit och svarar på allt / Cecilia Khavar, moderator

16:10, 3 February 2016

Bror-Erik Lundin: Är det nu klart att Clinton blir nominerad av Iowas delegater vid partikonventet och Cruze blir republikanernas kandidat vid deras konvent? De övriga valbara får alltså inga elektorer från Iowa, eller?

Ginna Lindberg, utrikeschef:
Hej! Delegaterna från Iowa fördelas proportionellt efter valresultatet. Innebär t ex för demokraternas del att Clinton får 23 delegater och Sanders 21.

16:28, 3 February 2016

PeriNacka: Finns det några undersökningar om vilken kandidat som är hetast som president. Ser bara undersökningar om primärvalet.

Ginna Lindberg, utrikeschef:
Tips: RealClearPolitics.com som har bra sammanställning av opinionsmätningarna, både på delstatsnivå och nationellt samt sk "presidential match-up" mellan olika kandidater.

16:29, 3 February 2016

S.K: Varför infördes systemet med primärval, elektorer, superelektorer och så vidare? Varför inte bara låta majoriteten av alla väljare få bestämma?

Sten Sjöström: Hej! Primärvalen infördes för att allmänheten, de vanliga medborgarna, skulle få ett inflytande över vilka kandidater som partierna skulle föra fram i presidentvalet. Till skillnad från att partierna alltså skulle få bestämma det på rent intern väg. I så fall får medborgarna bara ta ställning till kandidater som är bestämda på förhand. På det sättet kan man säga att det, teoretiskt i varje fall, är en demokratisk metod. Det här är ingenting som bestäms i den amerikanska konstitutionen utan det är något som har vuxit fram internt i partierna.

16:31, 3 February 2016

Eddie Träff: Hej! Undrar om denna story stämmer? Singlade man slant för att avgöra om Clinton eller Sanders vann? http://www.theguardian.com/us-news/2016/feb/02/how-hillary-clinton-won-some-iowa-caucuses-with-a-coin-toss

Ginna Lindberg, utrikeschef:
Det singlades slant! Men det var inte avgörande för Clintons seger. CNN har rett ut frågan rejält här: http://cnn.it/1SrJnKY

16:31, 3 February 2016

Cecilia Khavar: Nu är våra experter på plats! Kom gärna med era frågor om allt om presidentvalet i USA, eller om P1:s nystartade USA-valpodd!

16:31, 3 February 2016

Martin: Hur mycket överdriver svenska medier Bernies popularitet på grund av att han är demokratisk socialist och har uttalat sig positivt om Sverige.

Sara Stenholm : Hej Martin,
inte alls skulle jag tro. Vi på SR - liksom andra medier utgår jag ifrån - rapporterar utifrån hans popularitet i opinionsmätningar och resultatet i Iowa. Hans positiva eller negativa inställning till Sverige påverkar inte.

16:32, 3 February 2016

PaG: Rubio ser stark ut...?

Sara Stenholm :
Hej,
ja trots att han faktiskt bara kom trea så har Marco Rubio fått en skjuts i valkampen nu. Det handlar om förväntningar. MArco Rubio ses också av etablissemanget inom det republikanska partiet som en mer sansad kandidat än både Cruz och Trump. Dock leder Trump stort i opinionsmätningarna inför nästa primärval, det i New Hampshire nästa tisdag.

16:35, 3 February 2016

Joachim : Hej! Som bekant har det ju gått väldigt bra för Donald Trump i valkampanjen hittills. Inför valet förra gången så gick det väldigt dåligt för honom och istället blev det Mitt Romney som fick företräda republikanerna. Har ni någon uppfattning om varför det verkar gå så mycket bättre för Trump denna gång? Tänker att Donald Trump är Obamas raka motsats. Kan Donald Trumps framgångar vara en motreaktion bland republikaner som är trötta på Obamas presidentskap?

Ginna Lindberg, utrikeschef:
Hej! Trump ställde inte upp förra gången, men hans framgångar i år beror nog till stor del på att många väljare lockas av en anti-etablissemangskandidat, en kandidat som är mycket kritisk mot de styrande i Washington. Flera opinionsmätningar visar att missnöjet med de rådande politikerna i kongressen är rekordstort. Motsättningarna mellan kongressen och Obama gör att ytterst få politiska beslut fattas, och en stor del av väljarkåren är frustrerad över icke-aktiviteten hos etablerade makthavare..

16:35, 3 February 2016

PaG: Kan folk rösta flera gånger?

Cecilia Khavar: Hej! I vilka val menar du då?

16:36, 3 February 2016

Dirty Harriet: Varför ger kandidater upp om det går dåligt i Iowa och/eller New Hampshire? Varför meddelar inte någon kandidat att dessa stater är inte särskilt representativa för resten av landet så det är ju fullt möjligt att förlora dessa två små stater och ändå vinna delegater i de resterande 48?

Sten Sjöström:
Hej, du har ju rätt i att efter Iowa och New Hampshire så har man bara fördelat ett mycket litet antal delegater tillpartiernas konvent. Men politik handlar ju inte bara om matematik utan om vilket flyt man har och det brukar ofta visa sig redan efter de två första valen som ger en stark fingervisning. Men självklart är det många kandidater som fortsätter att kämpa på för det. Att/om de sedan kastar in handduken handlar ofta om inte att de själva vill ge upp - utan att de fått slut på kampanjpengar. De stora bidragsgivarna ger pengar till dem som har större segerchanser och om man börjar halka efter i början kan sponsorpengarna snart tryta.

16:37, 3 February 2016

PaG: Vad blir effekten av en Bloomberg kandidatur?

Ginna Lindberg, utrikeschef:
De flesta amerikanska analytiker tror att det skulle splittra de republikanska väljarna. Dvs i praktiken skulle demokraterna kunna vinna på att Michel Bloomberg ställer upp.

16:38, 3 February 2016

Elias: Hej! Jag har en fråga om Trump och hans inflytande i USA:s ekonomi. Hur är det möjligt att amerikanska företag eller kända miljarder stöttar honom i valrörelsen? Är Trump också en populist i USA:s ekonomi del? Tack Sveriges radio!

Sten Sjöström:
Hej! Trump kan inte kallas för populist när det gäller ekonomisk politik utan där står han för en traditionell marknadsekonomi. Populismen gäller mer hans framtoning och ståndpunkter i en del andra frågor, till exempel invandringspolitiken. Så den ekonomiska politik som han skulle driva, om han blev president, skulle förmodligen, enkelt uttryckt, gynna just företag och miljardärer. Så om de gör pengar till honom så är det ju inte helt orimligt. Men eftersom Trump själv är miljardär så är han inte så beroende av bidrag från andra utan kan ta pengarna från sin egban kassa.

16:43, 3 February 2016

Khalil: 1. Hur analyserar du Cruz relationer med olika republikanska kongressledamöter? 2. Att tänka på den nuvarande situationen i världen, varav en kommer att vara den bästa presidenten för USA.

Ginna Lindberg, utrikeschef: Han har ett lite komplicerat förhållande till övriga republikaner i kongressen. Cruz är väldigt populär bland övriga sk teparty-ledamöter. Men flera etablerade republikanska senatorer är öppet kritiska mot honom. Däribland John McCain, som kallat Ted Cruz för "a wacko bird on the right".

16:43, 3 February 2016

PeriNacka: Vilket opinionsinstitut var närmast sanningen i primärvalet i Iowa? De siffror P1 kommunicerade stämde ganska dåligt med resultatet. Vilken är er analys/kommentar?

Ginna Lindberg, utrikeschef: Ingen av de senaste stora mätningarna prickade rätt. Här en genomgång av senaste veckans mätningar i Iowa. Samtliga pekade på vinst för Trump. Innebär att vi bör ta kommande mätningar med flera nypor salt och stor försiktighet.
http://www.realclearpolitics.com/epolls/latest_polls/gop_pres_primary/

16:46, 3 February 2016

Sara: Varför hörs så lite om Obama? Ställer han inte upp för att bli omvald?

Ginna Lindberg, utrikeschef:
Man får sitta som president i max två mandatperioder, dvs åtta år. Obama kan alltså inte ställa upp igen.

16:47, 3 February 2016

Lärare i samhällskunskap: Ni skriver I er valguide att den senaste gången som en "tredje kandidat" hade en avgörande betydelse var i valet 1992 då Ross Perot ställde upp. Men Ralph Nader då, I valet 2000? Han fällde väl I praktiken Al Gore mot Bush?

Ginna Lindberg, utrikeschef: Du har helt rätt. Tack! Vi ändrar pronto!

16:50, 3 February 2016

Kriss: I hur många stater måste man registrera att man vill rösta? Hur har antalet registrerade minskat/ökat de senaste valen?

Sten Sjöström:
Hej! Vi har ju en LÅNG valrörelse framför oss och mycket kan hända där, och i världen, så det är förstås svårt att säga vem som kommer att ha bäst chanser i november. Men både Cruz och Trump är på olika sätt ytterlighetspersoner i det republikanska partiet och det amerikanska samhället. Cruz är extremt värdekonservativ och bygger mycket av sin politik på religionen vilket tilltalar en del väljare men långt ifrån alla. Och Trump har inte minst en framtoning som stöter bort många, även om han har många anhängare. Dessutom är bägge två kontroversiella i det republikanska partiet vilket gör att partietablissemanget inte kanske inte kommer att stödja dem helhjärtat. Rubio är mer av en moderat och pragmatisk politiker som kanske kan välja mittenväljare som skräms av Cruz/Trump. Intressant är att för några år sedan uppfattades Rubio som en uttalad högerpolitiker; att han nu ses som en mer pragmatisk politiker speglar hur det republikanska partiet rört sig åt höger.

16:53, 3 February 2016

Kriss: OK, då ställer jag om frågan: Måste man registrera sig för primärval eller gäller det bara det slutliga valet? Gäller det i alla stater? Hur har antalet registreringar skiftat i stort de senaste valen?

Ginna Lindberg, utrikeschef: Hej! Reglerna ser olika ut i olika delstater. I vissa delstater krävs registrering i förväg, men inte överallt. Även röståldern skiljer sig åt mellan delstaterna. Somliga delstater tillåter 17åringar att rösta i primärvalen, förutsatt att de hunnit fylla 18 på presidentvaldagen den 8 november 2016.

16:53, 3 February 2016

Åsa Höök Holmgren: Det nämndes av amerikanska Sandersanhängare igår (i Studio 1) att Clinton har bristande förtroende, pg.a. något som hänt. Vad syftar de på då, gällande just Hillary Clinton?

Sara Stenholm : Hej Åsa,
jag skulle förmoda att de syftade på den diskussion som varit kring Hillary Clintons mejlserver. New York Times avslöjade förra året att Clinton under sin tid som utrikesminister anvöände en egen privat mejladress i en del av sin kommuniskation som utrikesminister.

16:55, 3 February 2016

Khalil: Hej Ginna ! Vad Cruz har sagt om Mitch McConnell?

Ginna Lindberg, utrikeschef:
Senator Ted Cruz har varit mkt kritisk mot
partikamraten McConnell, som ju är republikanernas ledare i senaren. Bl a har han anklagat McConnell för att inte vara tillräckligt stabilt konservativ och kallat honom för en "förklädd demokrat".

16:56, 3 February 2016

Kriss: Tack :) !

Ginna Lindberg, utrikeschef:
Tack för frågan!

16:57, 3 February 2016

Sven: Om Donald Trump inte blir nominerad av Republikanerna,kan han då ställa upp som en independent candidate i valet som president?

Sten Sjöström:
Hej. Svaret är ja, och det har funnits spekulationer om att han kommer att göra just det om han inte nomineras. För att vara en oberoende kandidat krävs det stora ekonomiska resurser och det har ju Trump genom att han är miljardär. För att få ställa upp måste man registreras i varje delstat, betala en avgift och samla in namnunderskrifter. Även New Yorks förre borgmästare Michael Bloomberg överväger att ställa upp som obereodne kandidat. Senaste gången en tredje kandidat fick stort röststöd var 1992 när Ross Perot ställde upp. Det ledde till att Bill Clinton vann valet. 2000 deltog Ralph Nader i valet vilket förmodligen ledde till att Al Gore förlorade och republikanen George W Bush vann.

16:59, 3 February 2016

PaG: Säger Trump att han verkligen kommer sparka folk inom statlig administration eller är det bara en list?

Ginna Lindberg, utrikeschef:
Jo, han har sagt att han ska sparka alla inom myndigheten för krigsveteraner t ex. Men något preciserat förslag har inte kommit än.

17:01, 3 February 2016

Björn Severinsson: Bernie Sanders, i vilket läger skulle han hamna i svensk politik? Socialdemokrat, Liberal? Personligen hoppas jag han vinner.

Sten Sjöström:
Hej! Berine Sanders är "oberoende" ledamot av senaten, inte formellt demokrat alltså, och han betecknar sig själv som socialist. I Sverige skulle vi troligen kalla honom socialdemokrat, kanske lite av den gamla skolan. Sedan är det förstås mer oklart vilken politik han skulle kunna föra om han verkligen blir vald till president.

17:02, 3 February 2016

Cecilia Khavar: Hej! Vi stänger chatten nu! Tusen tack för alla kloka frågor och funderingar. Missa inte vår nya podd, USA-valpodden som vi sänder varje vecka från och med idag: t.sr.se/20q2J7D

17:05, 3 February 2016

roland: Är det troligt att USA röstar fram sin första kvinnliga president som efterträdare till USAs första svarta president?

Sten Sjöström:
Hej! Om det är troligt eller inte är förstås svårt att säga. Men det är ju definitivt möjligt att USA kommer att ha en kvinnlig president efter Barack Obama, rent allmänt är opinionen förberedd på det. Men det kommer att bli en mycket lång och hård valkampanj så vi får se.

17:06, 3 February 2016

Jocke: I Iowa I förrgår.. Är det bara partimedlemmar som röstar för sin kandidat ? Eller är det allmänheten ? Om det är almänheten, får man då lägga en rep respektive en dem röst ? Hur funkar det ?

Ginna Lindberg, utrikeschef:
Hej, man behöver inte vara medlem i partiet - men man måste registrera sig som väljare. Väljarregistreringen i Iowa var ovanligt stor i år, enligt prel siffror. Man får rösta inom ett av partierna, inte båda.

17:06, 3 February 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista