Tredelad bild: målare som bär en hink färg, kakelplattor, en sticksåg med en golvläggare.
Foto: Henrik Montgomery/TT, Fredrik Sandberg/TT.

Kraftig minskning för rot-jobben efter årsskiftet

1:51 min

Vid årsskiftet sänktes rot-avdraget för byggjobb. Och redan rapporterar branschen minskad efterfrågan, med uppsägningar som följd. 

– Före årsskiftet var det en överhettad marknad. Folk ville utnyttja rot-avdraget till max, man vill få ut så mycket som möjligt av det, säger Kim Tyborn, projektledare på ett byggföretag i Nacka.

Och hur ser det ut nu, snart en månad efter årsskiftet?

– Nu har det minskat drastiskt. Det är inte alls samma efterfrågan, säger Kim Tyborn.

Rotavdraget har funnits i olika skepnader genom åren. 2015 var ett rekordår för rotavdraget och i december betalade Skatteverket tillbaka 3,4 miljarder kronor genom rot-avdraget, nästan en fördubbling på ett år.

Ökningen hängde samman med att det var många som ville ha jobben utförda före årsskiftet. För då sänktes avdraget. Numera kan man bara dra av 30 procent av arbetskostnaden upp till 50000 kronor, mot tidigare 50 procent.

Branschorganisationen Sveriges Byggindustrier talar om en stor minskning för rot-jobben efter årsskiftet.

– Den är så markant att våra medlemsföretag hör av sig och säger att de blir tvungna att säga upp personer, eller så har de redan gjort det, säger Ola Månsson, vd på Sveriges Byggindustrier. Han varnar för uppsägningar och mer svarta jobb, han säger också att möjligheterna att hitta jobb för de nyanlända nu försämras.

– För bland de nyanlända finns det säkert hantverkare och ingenjörer som kan ta jobb i Sverige och vara resurser, säger Ola Månsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista