Kvinnor och barn. Foto: Aris Messinis/TT.
Trötta och frusna efter färden över havet till Lesbos. Foto: Aris Messinis/TT.

EU kritiserar grekisk gränskontroll

Identifiering och registrering fungerar inte
1:30 min

EU-kommissionen konstaterade i dag att det finns allvarliga brister i Greklands gränskontroll. Om inte förbättringar sker inom tre månader kan EU besluta att förlänga gränskontrollerna inom Europa i upp till två år.

Det sa EU-kommissionär Valdis Dombrovskis på en presskonferens i Bryssel i dag.

EU-kommissionen presenterade i dag sin årliga rapport om hur Grekland sköter sin gränskontroll.

Och enligt rapporten råder det allvarliga brister.

Identifiering och registrering av asylsökande som kommer till Grekland fungerar inte och migranter kontrolleras inte mot relevanta register som exempelvis Europols och Interpols register över efterlysta terrorister.

Rapporten ska nu klubbas av den så kallade Schengenutvärderingskommittén, som består av representanter för EU:s medlemsstater, som också ska komma med krav på reformer.

Grekland får då tre månader på sig att rätta till bristerna.

Om bristerna kvarstår kan EU-kommissionen enligt reglerna begära att Grekland suspenderas från Schengensamarbetet, något som några EU-länder, bland dem Sverige, förespråkat.

Men det öppnar också upp en formell möjlighet för EU att förlänga de pågående gränskontrollerna i Europa i upp till två år och det är den vägen som EU nu väntas slå in på.

I måndags gav EU:s inrikesministrar EU-kommissionen i uppdrag att förbereda ett sådant förslag.

Tyskland och Österrike införde gränskontroller i september förra året på grund av de ökande flyktingströmmarna, Sverige följde efter i november.

Enligt Schengenregelverket får kontrollerna bara förlängas i maximalt åtta månader – och den tidsfristen löper ut i senare i vår.

Men nu kan alltså EU med hänvisning till bristerna i Grekland besluta att gränskontrollerna blir kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".