Kenneth Roth är vd för Human Rights Watch
Arkivbild. Foto: AP

Human Rights Watch: Hårdare tryck på migranter och skärpt övervakning på nätet

1:25 min

Människorättsorganisationen Human Rights Watch släppte i dag sin årliga rapport rörande utvecklingen för mänskliga rättigheter i världen.

Fokus för rapporten är hårdare immigrationslagar, och skärpt kontroll över internet, det säger Kenneth Roth, verkställande direktör för Human Rights Watch.

Olika auktoritära regimer är alltmer förskräckta över människors möjligheter att organisera sig, framförallt genom sociala medier, säger Kenneth Roth.

I länder som Kina, Ryssland, Indien och Etiopien kontrollen över internet hårdnat.

– Den här utvecklingen sker parallellt med en ökad övervakning av internet även i demokratiska stater, med ursäkten att det handlar om terrorismbekämpning, säger Keneth Roth, vd vid Human Rights Watch.

Det finns inga bevis för att den ökande massövervakningen hjälper för att förhindra terrordåd, säger Roth.

Men det är egentligen svårt att hävda med säkerhet. Underrättelsearbete måste till sin natur i huvudsak vara hemlig, och Human Rights Watch kan omöjligen veta hur pass effektiv övervakningen har varit eller inte.

Organisationen säger sig vara mycket oroad över vad den ser som ökad främlingsfientlighet och islamofobi i västvärlden. Till exempel nämner rapporten att det i Tyskland i fjol inträffade 473 attacker mot asylboenden.

Human Rights Watch ser de hårdare immigrationslagarna i Europa som en del i den ökande främlingsfientligheten, och riktar hård kritik mot att EU gör det svårare att migrera till unionen.

– Det är fel av de europeiska länderna att sätta upp barriärer för de som redan tagit sig till Europa, säger Kenneth Roth.

Han menar att EU även borde upprätta center i till exempel Turkiet, där flyktingar kan söka asyl direkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista