Foto: TT Montage: Sveriges Radio
EU-kommssionären Jyrki Katainen säger att det omfattande fusket visar att förändring behövs. Foto: TT Montage: Sveriges Radio

EU: Nytt system ska stoppa utsläppsfusket

2:03 min

Efter skandalen där Volkswagenkoncernen bluffat med utsläppsnivåer för vissa nya bilmodeller, vill EU-kommissionen ha kraftfulla åtgärder för att sådant här inte kan hända igen.

Bland annat ska det vara oberoende granskningar och tester innan en ny bil får släppas ut på marknaden förklarade EU-kommssionären Jyrki Katainen som också sade att det som hänt inte bara var chockerande utan också visar att förändring behövs.

– Vi måste se till att det aldrig händer igen, sa EU-kommissionären Jyrki Katainen när han mötte journalister i Bryssel i dag.

EU-kommissionen har varit hårt pressad efter Volkswagenskandalen och i dag kom alltså förslagen till förbättringar av systemet för hur det ska gå till innan de europeiska fordonstillverkarna släpper ut sina bilar på marknaden till oss bilkonsumenter.

Enligt förslaget måste först och främst hela systemet och organisationen med testerna, vara oberoende utan kopplingar till vare sig biltillverkarna, underleverantörer eller medlemsländerna. Därför måste till exempel ersättningarna till de som gör testerna utformas på ett annat sätt.

EU-kommissionen vill också kunna göra stickprovskontroller tillsammans med medlemsländerna på att de bilar som redan rullar ute på vägarna är godkända och följer de krav som satts upp, innan bilen släpptes ut på marknaden. Sedan ska också det gemensamma systemet inom EU skärpas när det gäller godkännanden av bilar innan de börjar säljas.

Det är både viktigt för miljön och för den fria rörligheten inom EU att det här fungerar och för att en ny bil som säljs till exempel här i Belgien, därmed också ska kunna vara godkänd inom hela EU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista