Foto: Emil Langvad/TT
Det var första gången som en sittande svensk statsminister talade i synagogan i Malmö till minne av Förintelsen. Foto: Emil Langvad/TT

Löfven talade i Malmö synagoga till minne av Förintelsen

"Må vara historia, men judeförföljelsen är här och nu"
1:48 min

Idag har minnet av Förintelsen under andra världskriget högtidlighållits, 71 år på dagen efter att koncentrations- och förintelselägret Auschwitz befriades. I synagogan i Malmö talade statsminister Stefan Löfven.

Det var första gången som en sittande svensk statsminister talade i synagogan i Malmö, till minne av de sex miljoner judar som mördades av nazisterna under andra världskriget. Några av de som överlevde Förintelsen fanns med och inledde minnesstunden med ljuständning. 

– Förintelsen må vara historia, men judeförföljelsen är här och nu. Här i Europa, här i Sverige, här i Malmö, ser vi antisemitiska attacker, mot synagogor, mot rabbiner, mot barn, kvinnor, män. Vidriga våldsdåd, glåpord, konspirationsteorier, fördomar och hot, sa Stefan Löfven i sitt tal.

Det var den 27 januari 1945 som soldater från den sovjetiska Röda Armén befriade de överlevande fångarna i koncentrations- och förintelselägret Auschwitz i det av Nazi-Tyskland ockuperade Polen. Dagen har varit nationell minnesdag i Sverige sedan 1999 och internationell minnesdag sedan 2005.

I sitt tal kopplade Stefan Löfven ihop förföljelserna mot judar i Sverige och i Malmö med de terroristattacker som skett mot judar i andra länder och konstaterade att de skapar en rädsla att visa sin identitet öppet.

– Det är en skam för vårt samhälle och för vårt land. Det är en skam som vi alla måste erkänna och som vi i ord och handling måste befria oss ifrån, sa Stefan Löfven.

Han redogjorde också för vad regeringen gjort när det gäller säkerheten för utsatta församlingar, som den judiska. Till exempel kan trossamfund få statsbidrag för att bekosta säkerhetspersonal. Han redogjorde också för att polisen ska prioritera hatbrott, för satsningar som görs mot våldsbejakande extremism och olika satsningar på utbildning i skolorna.

– Det är väldigt viktigt. Det är en markering att det här är någonting viktigt för oss alla. Hans närvaro här betyder mycket, tyckte Jeanette Vig, som var en av besökarna på minnesstunden i den fullsatta synagogan.

Samtidigt finns det kritik mot regeringen bland judar i Malmö. När Stefan Löfven presenterades talade konferenciern om att "vissa uttalanden från regeringskansliet kan ha upplevts med blandade känslor" men betonade att minnesstunden enbart var för att hedra Förintelsens offer.

– Vi tycker kanske inte att det har gjorts tillräckligt mycket för att säkra tryggheten. Den här regeringen har varit väldigt svag i sin markering när det har skett saker och ting, säger Jeanette Vig.

Det är vanligt att judar i Malmö inte vågar vara öppna med sin identitet. Den ortodoxe rabbinen som bär ortodox klädsel och som därför är lätt att känna igen som jude blir ofta trakasserad. Enligt Freddy Gellberg som är vice ordförande i judiska församlingen påverkas även de judar som inte är lika utsatta som rabbinen.

– Det är också en känsla att veta att det är på det här sättet, att inte känna sig riktigt trygg, att inte kunna berätta om sin bakgrund utan att veta att det finns en risk involverad, säger Freddy Gellberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".