Avlossad elpistol
En typ av epistol. Foto: Thomas Coex/AFP/TT.

Polisens utredare vill ha elpistoler

1:30 min

Poliser bör utrustas med elpistoler som ett komplement till sina tjänstevapen, det anser en arbetsgrupp inom polisen. På sätt skulle liv sparas och de dödsskjutningar som poliser varit inblandade skulle kunna minska med en tredjedel.

– Den enskilt vanligaste situationen när polisen avlossar vapen är en person som är utrustad eller beväpnad med kniv, yxa, svärd eller något liknande. Ofta påverkad av alkohol, droger och/eller psykiskt störd. Av de här situationerna har vi sett att i många fall skulle det kunna finnas förutsättning för att använda ett elchockvapen, säger Martin Lundin vid Nationella Operativa Avdelningen. Han har har utrett merparten av de senaste årens tillfällen då poliser avlossat vapen och sitter också med i arbetsgruppen som står bakom förslaget om elpistoler.

Att polisen drar vapen tillhör undantagen, av de över en miljon ingripanden polisen gör varje år avlossas skott vid endast cirka 30 tillfällen. Men trots det dör människor av polisvapen.

År 2013 och 2014 steg antalet dödsskjutningar och det har fått polisen att internt utreda alternativ. Elchockvapen ska användas som komplement och enligt utredarna ska varje piketpatrull utrustas.

Satsningen beräknas kosta cirka 26 miljoner kronor, plus kostnader för utbildning och träning. För det hoppas man kunna spara ett liv var tredje år.

– Det är ju en svår etisk diskussion att säga hur mycket är ett människoliv värt, säger Martin Lundin. Samtidigt får det så klart inte kosta hur mycket som helst.

Elchockvapen eller inte blir till sist en fråga för polisens ledningsgrupp och sedan för rikspolischefen. Polisens etiska råd har hittills ställt sig tvivlande till nyttan med elchockvapen. Däremot är polisfacket positivt.

I flera andra länder använder polisen elpistoler.

– Framförallt i USA och Kanada används det, men även i Europa. Det finns många länder i Europa som använder elchockvapen, säger Martin Lundin vid Nationella Operativa Avdelningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista