Delad bild: Flyktingar på Malmö centralstation samt biståndsminister Isabella Lövin. Foto: Anders Wiklund/TT samt Tomas Oneborg/TT.
Foto: Anders Wiklund/TT samt Tomas Oneborg/TT.

Biståndet sänks med minst tio procent

Isabella Lövin: Ganska liten nedskärning
1:50 min

I och med att invandringen ökar beslutade regeringen före årsskiftet att maximalt 30 procent av biståndet i år ska tas till flyktingmottagning i Sverige. Nu står det klart vad följden blir för biståndet till andra länder och organisationer. 

– I och med att ekonomin växer och biståndsbudgeten växer också alltid när ekonomin växer, så innebär det här 30-procentiga taket inte några dramatiska nedskärningar utan en ganska liten nedskärning och det har vi försökt att fördela jämnt över olika organisationer och insatser, säger biståndsminister Isabella Lövin.

Mellan tio och femton procent är neddragningen rakt över på alla områden inom biståndet i år jämfört med budgeten, enligt Lövin. Hon säger också att utbetalningar till Världsbanken kommer att skjutas framåt och att några projekt där Sverige betalar mer än andra kommer att dras ner.

Konsekvenserna för enskilda biståndsprojekt blir små enligt Isabella Lövin. Och om antalet flyktingar inte blir lika stort som prognoserna säger kan det bli pengar över säger hon.

Avräkningar från biståndet till flyktingmottagning är godkänt som bistånd, enligt OECD:s biståndsregler. Men Sverige utnyttjar det mer än andra. OECD har varit kritiskt, men inte nu längre.

– Nu säger OECD:s utvärdering att det är utmärkt att Sverige har satt ner foten och sagt inte mer än trettio procent, och vi är faktiskt det land nu som bland OECD:s länder som ger mest av Bruttonationalinkomsten i bistånd, över en procent.

Under 2013 granskade OECD Sveriges bistånd och ville ha ändring på flera punkter. Nu har en uppföljning gjorts som pekar ut Sverige som en av världens främsta bistånds-nationer.

– Jag är väldigt stolt och glad över den här utvärderingen, den visar att Sverige är en global ledare när det gäller globalt utvecklingssamarbete. Vi får högsta betyg av OECD:s utvärdering och det visar också att sedan 2013 har vi tagit flera steg framåt på områden där OECD tidigare riktade kritik, säger biståndsminister Isabella Lövin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".