Man som visar ett segertecken med en folkmassa i bakgrunden.
1 av 2
Demonstranterna kräver premiärministerns avgång. Foto: Vadim Ghirda/AP/TT.
Demonstranter i Moldaviens huvudstad Chisinau. Foto: AFP
2 av 2
Demonstranter i Moldaviens huvudstad Chisinau. Foto: AFP

Moldaver kräver premiärministerns avgång

2:16 min

Senast i dag måste den nya regeringen avgå, nyval utlysas och opolitisk övergångsregering tillsättas. Det kräver demonstranterna i Moldaviens huvudstad. Men den nye premiärministern vägrar.

– De testar ett helt folks tålamod och när det tar slut kommer de störtas, säger Lidia Ciobauna, en av de tiotusentals som protesterar i centrum av Chisinau, Moldaviens huvudstad. Ett folk som ändå tycks ha något av en ängels tålamod, för protesterna började i november 2014. Då blev storstölden av nära en miljard dollar ur tre banker känd och ett redan urfattigt folk blev ännu fattigare.

Tre protestgrupper driver nu tillsammans protesten, som handlar om en total upprensning i makten, men framförallt riktas ilskan mot de superrika oligarkerna i allmänhet och den "grå kardinalen" Vladimir Plahotniuc i synnerhet. I kuppartade former tillsattes hans vän Pavel Filip som premiärminister och demonstranterna stormade parlamentet i protest.

Oligarken kontrollerar riksåklagaren och hans gudson är talman i parlamentet. Filip tillsattes på några minuter med färre en hälften av ledamöterna närvarande i den nattliga extrainsatta sessionen.
På ett år har fem olika premiärministrar tillsatts och avsatts.

– Stöd inte maffian, stöd folket, sa Vasilije Nastase vid ett av protestmötena. Han hotade att blockera alla huvudleder in i huvudstaden om inte regeringen avgår senast i dag klockan fem.

Men Filip säger att det inte kommer ske. Rumänien gav Filip ett lånelöfte i går på 150 miljoner euro om hans regering genomför riktiga reformer.
Det finns en stor risk att statskassan snabbt håller på att tömmas och att statsanställda inte kommer få löner, om inte krisen löses den närmaste tiden.

Både grannlandet Rumänien och EU har manat till lugn. Oron för vad som kan hända i ett allt mer instabilt läge är stor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista