Federal Reserve amerikansk ekonomi
Federal Reserve i Washington/Foto: Karen Bleier/TT

Räntan ligger still i USA

1:31 min

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve, Fed lät som väntat styrräntan ligga kvar på nuvarande nivå efter sitt möte i går kväll, men Fed utesluter fortfarande inte en höjning i mars, trots en skakig ekonomisk inledning av det nya året.

Ingen räknade med att Fed skulle höja styrräntan nu, från dagens mellan 0,25 till 0,5 procent, men investerarna bevakar varje formulering i Feds bedömningar och tolkar tecknen.

Banken, som höjde räntan i december förra året med en kvarts procentenhet, det var första höjningen på nästan ett decennium, har ställt i utsikt ytterligare fyra lika stora höjningar i år, med den första planerad till i mars.

Fed håller fast vid den planen, trots svajiga finansiella marknader med börsnedgång och fallande oljepriser under årets första veckor, men de flesta marknadsbedömare i USA är skeptiska till att en ny höjning skulle komma redan i mars.

Reaktionerna på räntebeskedet var måttliga. Börsen i USA tappade något, men ett par kursnedgångar för Apple och Boeing drog ner helheten. Dollarkursen förändrades inte så mycket.

I sin skriftliga bedömning säger Fed att förhållandena på arbetsmarknaden fortsatte att förbättras samtidigt som den ekonomiska tillväxten saktade ner i slutet av förra året. Konsumtionsökning och investeringar betecknas som måttliga, medan USAs export tar stryk av en dyr dollar.

Oron över den ekonomiska utvecklingen, framför allt i Kina, och att oljepriserna är så låga, har lett till spekulationer om att banken skulle göra en ny framtidsbedömning men den avvaktar och skriver att Fed följer den globala ekonomiska och finansiella utvecklingen noga. Fed stänger alltså inte dörren för en räntehöjning i mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista