Bild på myggor mot glasfönster.
Aedes aegypti-myggor är myggor som bär på viruset. Foto: AP

WHO i krismöte om Zikaviruset

2:09 min

Världshälsoorganisationen ska diskutera hur man ska stoppa det myggburna Zikaviruset, som sprider sig snabbt i Latinamerika. Flera länder avråder nu kvinnor från att bli gravida, eftersom viruset misstänks kunna leda till allvarliga hjärnskador hos spädbarn.

– Min man har fått Zika, han har feber, ont i huvudet och utslag på kroppen. Jag är orolig att jag också kommer bli myggbiten eftersom jag är gravid, säger Katerine, som sitter och väntar på sin tur utanför sjukhuset i Puerto Asis i södra Colombia.

– Jag är rädd för att föda ett sånt där barn med för litet huvud. Jag har hört på nyheterna att det kan hända, säger hon

De flesta som kommit hit till sjukhuset klagar över feber, huvudvärk och ont i kroppen - symptom som Zika har gemensamt med myggburna virus, som Chikungunya eller denguefeber. Skillnaden är att Zika misstänks kunna ge allvarliga fosterskador, så det är viktigt att särskilja gravida kvinnor som bär på viruset.

– Men eftersom Zika är nytt så har min personal svårt att diagnostisera det, säger den lokale smittskyddsläkaren Angela Naranjo.

Utanför sjukhuset åker det runt en bil med högtalare på taket. Ha inte vattendunkar stående i ditt hem, använd myggnät! Tillsammans kan vi stoppa spridningen av Zika, Dengue och Chikungunya, säger högtalarrösten.

I dagsläget finns inget vaccin mot nån av de myggburna sjukdomarna, och det kan ta ett decennium innan ett sådant blir klart. Istället uppmanas människor att skydda sig med myggnät och myggmedel. Vissa länder uppmanar också kvinnor att inte bli gravida. Världshälsoorganisationen WHO ska senare i dag ha ett krismöte om Zikavirusets snabba spridning i Latinamerika. Särskilt Brasilien och Colombia är hårt drabbade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista