Foto: Sören Andersson/TT
Foto: Sören Andersson/TT

Dollarn tynger H&M:s vinst

1:48 min

Klädkedjan H&M gjorde en vinst på 7,1 miljarder kronor under sitt fjärde kvartal, september till november 2015.

Klädkedjan H&M:s vinst sjönk under det fjärde kvartalet. En orsak är den starka dollarn som gör det dyrare att köpa in kläder. Men den negativa dollareffekten kommer att minska, enligt H&M:s vd Karl-Johan Persson.

– Den negativa effekten kommer att avta som det ser ut nu. 

Är ni mycket pressade av det? 

– Det skulle jag inte säga, den slår negativt nu under kvartal fyra och ett men det viktigaste för oss är att vi har en affärsmodell som funkar, att vi förbättrar oss och att kunderna uppskattar våra kollektioner. Det tycker jag försäljningen vittnar om, säger Karl-Johan Persson. 

Osäkert ekonomiskt läge på många marknader, en varm höst och den starka dollarn gjorde det svårare för H&M med affärerna under det fjärde kvartalet, för H&M är det september till november.

Vinsten före skatt redovisas till 7,1 miljarder kronor att jämföra med 7,8 miljarder samma period året innan. 

För helåret 2015 ökade både försäljningen och vinsten. Och H&M skriver i rapporten att försäljningen i januari väntas öka med 7 procent. 

Företaget fortsatte att växa med nya butiker och nätbutiker i fler länder. Nu under våren kommer H&M att ha mer än 4 000 butiker, och målet att öppna 10-15 procent nya butiker per år ligger fast. 

– Ja, vi öppnade 413 butiker netto under året och gick in i tio nya länder med vår onlinebutik, och planen är att vi ska öppna 425 butiker netto under 2016, säger Karl-Johan Persson. 

Hur länge kan den expansionstakten fortgå? 

– Vi ser att vi kan hålla den under många år. 

Resandet som livsstil är ledorden för H&M:s mode i vår. För bolaget är resan just nu lite skakigare än tidigare, till exempel i Kina, men det verkar inte störa inför 2016. 

– Jag är optimistisk även om det är lite osäkert läge på många håll i världen, säger Karl-Johan Persson. 

Styrelsen föreslår oförändrad utdelning på 9 kronor och 75 öre per aktie. Förhandstipsen var höjd utdelning och i dag faller H&M:s aktie på börsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista