Ett kärnkraftverk i östra Kina.Foto: AP
Både Hongkong och Japan har uttryckt oro över att kinesiska myndigheter ska ha varit långsamma att informera då det inträffat onormala händelser vid kärnkraftverk i Kina. Foto: AP

Kina höjer beredskapen för framtida kärnkraftsolyckor

Nu släpps en ny Kärnkraftsrapport i Kina där man beskriver en höjd beredskap för framtida olyckor. Bland annat skapas en nationell räddningsgrupp på över 300 personer som ska sättas in vid svåra olyckor.

Kina har 27 kärnreaktorer igång, men lika många är under konstruktion. Utbyggnaden beräknas fortsätta och enligt officiella utsagor ska Kina vara vad man kallar en ”stark kärnkraftsnation” år 2030.

Hittills har ingen kärnkraftsolycka rapporterats i Kina.

I den nya rapporten sägs att Kina aldrig har upplevt någon allvarligare situation än vad som motsvaras av steg två på den internationella kärnenergimyndighetens Ines-skala. I jämförelse motsvarade olyckan vid reaktor ett i japanska Fukushima 2011 steg sju, det högsta steget på Ines-skalan, enligt Japans regering.

Men Kina har kärnkraftverk nära tätbefolkade områden och även i områden med vattenbrist. Både Hongkong och Japan har uttryckt oro över att kinesiska myndigheter ska ha varit långsamma att informera då det inträffat onormala händelser vid kärnkraftverk i Kina.

Hanna Sahlberg
hanna.sahlberg@sverigesradio.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista