Foto: Felipe Dana/AP
1 av 2
Många länder har uppmanat kvinnor att undvika att bli gravida. Foto: Felipe Dana/AP
Bild på myggor mot glasfönster.
2 av 2
Aedes aegypti-myggor är myggor som bär på viruset. Foto: AP

WHO: Zikaviruset sprids explosionsartat

1:47 min

Världshälsoorganisationen, WHO, slår nu larm om att det uppmärksammade zikaviruset sprids explosionsartat och kallar till ett snabbinsatt nödmöte på måndag. Tre till fyra miljoner zikafall är att vänta, enligt WHO.

Zikaviruset sprids via myggor och tros bland annat kunna leda till att barn föds med förkrympta huvuden.

– Larmnivån är extremt hög. Förra året upptäcktes viruset i Latinamerika där det nu sprider sig explosionsartat, sa WHO:s chef Margaret Chan i dag.

Enligt WHO är det troligtvis bara Kanada och Chile som kommer att slippa undan viruset eftersom myggarten som bär viruset inte kan leva där.

Margaret Chan tillsätter nu en expertgrupp för att avgöra om detta ska förklaras som ett internationellt hot mot människors hälsa. Sveriges Radios hälsokorrespondent, Johan Bergendorff, tror att WHO nu sannolikt vill undvika kritik om att att vara långsamma, som vid ebolaepidemin.

Många länder i Latinamerika har uppmanat kvinnor att tills läget klarnat vänta med att skaffa barn. Men Chan poängterade också att det ännu inte finns några säkra bevis på att zikaviruset har orsakat den extrema ökningen av fosterskador i Brasilien. Hittills är det över 4 000 barn som har fått de här hjärnskadorna. 

För de allra flesta som smittas av den myggburna sjukdomen är symtomen enbart som en mild förkylning som går över, enligt Sveriges Radios hälsokorrespondent. Några mediciner eller vacciner finns inte. 

Samtidigt kommer rapporter om allt fler fall av zikasmittade i Europa bland människor som varit i de berörda länderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista