Tor Björn Minde låser upp ett datarack. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.
1 av 3
Tor Björn Minde låser upp ett datarack. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.
Tor Björn Minde. Foto Nils Eklund/Sveriges radio
2 av 3
Tor Björn Minde. Foto Nils Eklund/Sveriges radio
Tor Björn Minde. Foto Nils Eklund/Sveriges radio
3 av 3
Tor Björn Minde utanför testhallen. Foto Nils Eklund/Sveriges radio

Här ska datahallar göras miljövänliga

2:16 min

Datalagring i stora elintensiva datacenter ska bli mer miljövänlig framöver. Nu tas en unik testanläggning i drift i Luleå där forskare och företag ska försöka laborera fram nästa generations datahallar.

– Vi tänker att vi ska försöka experimentera med lösningar som gör att det blir mer energieffektiva och dessutom att återanvända den värme som kommer från datahallar. Det här är som ett litet hörna av en Facebook hall, säger platschefen vid anläggningen och adjungerade professorn vid Luleå tekniska universitet, Tor Björn Minde.

Miniatyr-datacentret, stort som en squashhall, mitt på golvet i industrilokalen fylls av ett konstant surr från svarta skåp med grönt blinkande dataservrar och en behaglig värme. I taket hänger sladdar med sensorer som bland annat mäter temperatur och luftfuktighet.

Här ska analyser av mjukvara och hårdvara kunna göras och tanken är att dataserverskåpen eller "racken" som de kallas ska kunna flyttas runt och byggas om för att hitta den mest effektiva datalagringsmiljön.

Större datacenter och byggnader för molntjänster är en global industri numera. I Luleå har Facebook just byggt sin andra hall och i Boden står den digitala valutan Bitcoins servrar. Google finns i Finland och Apple miljardsatsar i Danmark.

Gemensamt för datahallarna att de är extremt elintensiva, även om det svala norrländska klimatet gör kylningen av de värmealstrande serverhallarna mer energieffektiv. Fullt utbyggd med tre hallar kommer Facebooks anläggning i Luleå ha en elförbrukning i nivå med SSAB:s stålverk på andra sidan staden.

Och en idé som nu ska testas i försöksanläggningen är dataserverskåp på höjden placerade som torn för försöka få till samma självdrag som en skorsten genererar, förklarar Tor Björn Minde.

Att hitta sätt så att närliggande byggnader kan ta tillvara på överskottsvärmen från hallarna är en annan idé som forskarna i Luleå vill utveckla.

– Det är ju väldigt svårt att nyttja den värma som kommer ut ekonomiskt så att det blir en affärsmöjlighet. Man kan inte konkurrera med andra sätt att producera värme in i fjärrvärmenät, avslutar Tor Björn Minde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista