Utsidan av ett bankkontor.
Foto: Linus Sundahl-Djerf/TT.

Företagsobligationer minskar

1:30 min

Mängden nya företagsobligationer som ges ut i Sverige har ökat fem år i rad men förra året bröts trenden med en ganska kraftig minskning. Det visar en ny rapport från Danske Bank. 

– Det har blivit en ökad riskpremie på obligationsmarknaden som har gjort att det har blivit lite dyrare att låna upp pengar. Och samtidigt är de svenska affärsbankerna väldigt expansiva i sin utlåning mot den här gruppen företag, säger Louis Landeman, chef för kreditanalys på Danske Bank. 

Ja, bankerna är sugna på att låna ut pengar till större företag som det oftast handlar om här och när det är lite oroligare i den globala ekonomin med turbulenta finansmarknader och sjunkande oljepris så vill investerare ha högre ränta för att ta risken att låna ut pengar genom att köpa obligationer av företag. Och då kan det för företagen bli billigare att istället låna direkt av banken.

Förra året minskade mängden nyutgivna företagsobligationer med 25 procent jämfört med 2014 som var ett rekordår.

Undantaget är fastighetsbolagen som istället ökade sin upplåning på obligationsmarknaden med 15 procent.

– Den är en ganska kapitalintensiv bransch, den fortsätter att expandera och då behöver man fler finansieringskällor än bara bankerna, säger Louis Landeman.

Avkastningen på svenska företagsobligationer blev totalt sett positiv förra året. Men ungefär en tredjedel av alla företagsobligationer hade en negativ avkastning, alltså att marknadsvärdet på obligationen gick ner med mer än den ränta man fick på obligationen.

– Det är en tuffare miljö. Det gäller att vara mer selektiv när man väljer vilka företagsobligationer man ska investera i för vi tror att den här situationen kommer att kvarstå, avslutar Louis Landeman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista