Stockholmsbörsen, Nasdaq. Foto: Fredrik Sandberg / TT.
Stockholmsbörsen, Nasdaq. Foto: Fredrik Sandberg / TT.

Stora rörelser på börsen

"Man ser en avspegling av världskonjunkturen"
2:24 min

Dagens rapportskörd för fjärde kvartalet gav stora kursrörelser på Stockholmsbörsen.

Vitvarutillverkaren Electrolux redovisade en förlust före skatt på 525 miljoner kronor. Resultatet tyngs av en straffavgift för det uteblivna köpet av GE Appliances och kostnader för strukturella förändringar inom koncernen.

I Europa förväntas försäljningen öka med 2 procent medan utvecklingen i Brasilien drar ned resultatet kraftigt i Latinamerika. Electrolux bokförde ännu en nedskrivning av lagervärdet i Kina. Men resultatet var ändå bättre än vad analytikerna hade förväntat sig och på eftermiddagen var börskursen upp med fem procent.

Atlas Copco som säljer utrustning till gas- och oljeindustri, samt till gruv- och bergbrytning är tungt exponerat mot råvarumarknaden. Resultatet visade en negativ orderingång för kvartalet på två procent. Bolaget tappade i Australien, Brasilien och Kina. Svaga råvarupriser och ett dalande oljepris påverkar i form av minskade investeringar i sektorn.  

Klädjätten HM fortsätter sin expansion och kunde rapportera den största årsvinsten i företagets historia. Snart har HM 4000 butiker och under det gångna året ökade försäljningen med 19 procent. Men marginalerna minskar, vinsten sjönk i det fjärde kvartalet och det berodde inte bara på en negativ valutapåverkan eller väderrelaterade säsongseffekter. Bolaget pressas av en hårdnande konkurrens, inte minst från den växande e-handeln.

Aktien dalade med fyra procent på förmiddagen och låg kvar på den nivån under eftermiddagen.

Ett bolag som gick i motsatt riktning är byggbolaget NCC. Vinsten blev före skatt 1,5 miljarder och det var en stor överraskning och handeln i aktien tog fart, upp med 8 procent.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".