Foto: Markus Eriksson/Sveriges Radio och TT.
Foto: Markus Eriksson/Sveriges Radio och TT.

Polischefer kände till pedofilmisstankar

1:58 min

I morse avslöjade Ekot att en högt uppsatt chef inom polisen befordrades trots minst tre larm under flera år om att mannen var pedofil.

Den ansvariga för säkerhetskontroller inom polisen sa att han fick information om pedofillarmen så sent som den här veckan. Men nu säger chefen för internutredningar Ebba Sverne Arvill att det inte stämmer.

– Vi informerade i början av året 2015, säger Ebba Sverne Arvill.

Ekot har tagit del av uppgifter ur hemligstämplade dokument som visar att åtminstone tre larm under flera års tid pekade ut mannen som misstänkt pedofil. Trots det anställdes han och gjorde karriär inom polisen, sedan början av förra året hade han en chefstjänst som gjorde att han satt i regionala ledningsgruppen med insyn i bland annat insatserna mot sexbrott.

I höstas la åklagaren ner förundersökningen mot mannen utan att göra en husrannsakan. I samband med att arbetsgivaren informerade mannen om vad som kommit fram sa han upp sig från sin tjänst.

Lars Björsund, som är chef för den grupp som gör säkerhetsprövningar, medgav att myndigheten brustit. Och att det var först sedan Ekot den här veckan kontaktat honom som han fick kännedom om de tidigare pedofillarmen.

– Det här är väldigt beklagligt, för nu i dag har jag fått reda på att det fanns information om personen i fråga.

Men det här är alltså ett påstående som chefen för polisens internutredningar, avdelningen för särskilda utredningar, vänder sig mot. Enligt Ebba Sverne Arvill fick Lars Björsunds avdelning information om pedofillarmen redan för ett år sedan:

Sedan Ebba Sverne Arvill hörde Lars Björsund i radion i morse så säger hon att hon har kontaktat honom.

– Vi har samtalat efter det. Vi är numer helt överens om vad som har sagts, säger Ebba Sverne Arvill.

Tog du kontakt med honom sedan vi sänt det här i radio?

– Det stämmer.

Då är ni överens båda två att ni informerade om det här för ett år sedan?

– Ja, för ungefär ett år sedan. Ja.

Ingrid Helmius är doktor i offentlig rätt vid Uppsala universitet. Hon har forskat om polisen.

– Det är väldigt oproffsigt skött. Man måste jobba stenhårt att i varje situation se till att förtroendet för polisen upprätthålls. Hela den här historien verkar ju i motsatt riktning, säger Ingrid Helmius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista