Upptrappat våld hotar fredssamtal om Syrien

1:43 min

I morgon planeras samtal om Syrienkriget i Geneve under ledning av FN-sändebudet Staffan de Mistura, men det är mycket oklart om diskussionerna kommer att inledas i morgon heller.

Det har varit oenigheter om vilka som ska delta i förhandlingarna, dessutom kräver oppositionen ett stopp för urskillningslösa bombningar och svält av civila. Niklas Kebbon som är Sveriges särskilda sändebud för Syrienkrisen säger att våldet är det största hindret för framgångar i fredssamtalen.

– Jag tror att det kanske är det absolut mest avgörande hindret för de här förhandlingarna. Alltså så länge som regimen och dess allierade urskillningslöst bombar civila områden och bombar dem som har valt att sätta sig vid förhandlingsbordet så undergräver man aktivt förutsättningarna för förhandlingar, säger Niklas Kebbon, Sveriges särskilda sändebud för Syrienkrisen.

Kriget i Syrien har skördat mer än 250 000 dödsoffer. Strax före jul krävde ett för första gången enigt säkerhetsråd i FN stopp för urskillningslösa bombningar av civila och att humanitär hjälp måste nå belägrade områden. Men sen dess har våldet i stället trappats upp enligt Niklas Kebbon.

– Det har ju snarast intensifierats fram tills idag och det skapar ju inte förutsättningar för förhandlingar, det ser snarast ut som ett aktivt försök att sabotera dem.

För att gå med på att delta i förhandlingarna vill den syriska oppositionen få garantier från FN att bombningar och belägringar upphör. En knäckfråga är framtiden för president Bashar al-Assad. Sverige ger stöd till processen i Geneve genom att försöka stärka syriska kvinnors närvaro och hoppas att oppositionen väljer att delta, säger Syriensändebudet Niklas Kebbon.

– Vi försöker ju övertyga dem att komma till förhandlingsbordet och att ta med sig sina betänkligheter, reservationer och krav till förhandlingsbordet. Men jag måste säga att jag förstår att det är ett svårt beslut för dem.

• Vad ser du överhuvudtaget för tecken på att Assad är beredd att förhandla i det här läget?

– Ja det är just avsaknaden av såna tecken som gör förhandlingarna så svåra, säger Niklas Kebbon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista