Foto: John Minchillo/AP
Den amerikanska presidentkandidaten Donald Trump bojkottar en tv-debatt ledd av programledaren Megyn Kelly. Foto: John Minchillo/AP

Donald Trump bojkottar tv-debatt efter kritisk fråga om kvinnosyn

Missnöjd med en av Fox programledare
2:02 min

Affärsmannen Donald Trump väcker ny uppståndelse i USA. Han ska bojkotta en debatt i kväll med de andra republikanska kandidaterna i presidentvalet.

Han gillar inte tidigare frågor från en av programledarna, så han tänker inte komma.

Debatten i kväll arrangeras av TV-bolaget Fox som haft Donald Trump som gäst 133 gånger sedan han lanserade sin kandidatur.

Verklighetsbeskrivningen i Fox nyhetssändningar stämmer ofta överens med Trumps och i går försökte en av kanalens mest populära och sedda programledare, Bill O´Reilley, övertala Donald Trump att ändå ställa upp i debatten.

– Genom att inte delta, förlorar du en möjlighet att övertyga folk att du är en stark ledare, försökte han. O´Reilly talade långsamt, som till ett barn, men Donald Trump tänker inte ändra sig.

– Jag gillar inte att bli utnyttjad, svarade Donald Trump. som leder stort i opinionen och vars kampanj följs i minsta detalj av kabel-tv i USA till ömsesidig nytta. Tittarsiffrorna och därmed reklamintäkterna ökar när Trump är med.

Bakgrunden till Trumps bojkott är hans missnöje med en av Fox programledare, Megyn Kelly, som ställde en kritisk fråga om Donald Trumps kvinnosyn i en tidigare debatt. Trump tycker att hon är orättvis och vill ha henne utbytt den här gången men Fox vägrar.

Bägaren rann över för Trump när Fox publicerade ett sarkastiskt uttalande om att de hört att både Ayatollahn och Putin tänkte vara orättvisa mot Trump om han blir president och att han då tänkte fråga sina följare på Twitter vad han skulle göra.

Fox är den mest sedda konservativa tv-kanalen och debatten pågår för fullt om Trump vinner eller förlorar på sin utmaning och bojkott. Flera konkurrenter om nomineringen var snabba att förlöjliga Trump och kalla honom för fegis, ”duckande Donald” och barnslig.

– 90 procent av all bevakning handlar om det här. Det här valet är ingen show. Det är allvar, säger en frustrerad Marco Rubio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".