Elfenbenskustens tidigare president Laurent Gbagbo och hans advokat Emmanuel Atit i den Internationella brottmålsdomstolen ICC i Haag. Foto: Peter Dejong / TT.
Elfenbenskustens tidigare president Laurent Gbagbo och hans advokat Emmanuel Atit i den Internationella brottmålsdomstolen ICC i Haag. Foto: Peter Dejong / TT.

Elfenbenskustens expresident inför rätta i Haag

2:27 min

Under torsdagen inleddes rättegången mot Elfenbenskustens tidigare president Laurent Gbagbo i den Internationella brottmålsdomstolen ICC i Haag. Det är första gången som en före detta statschef ställs inför rätta i domstolen.

Tidigare fall som har tagits upp av ICC har handlat om ansvariga på en lägre nivå. Laurent Gbagbo åtalas för brott mot mänskligheten under inbördeskriget i Elfenbenskusten.

Gbagbo förlorade valet i landet 2010, men vägrade att erkänna resultatet och nära 3 000 människor miste livet i stridigheterna som följde. Gbagbo står tillsammans med sin närmaste medarbetare åtalade för att ligga bakom det dödande som bröt ut då.

Ekots Maria Sjöqvist, före detta Afrika-korrespondent, var på plats i Elfenbenskusten under inbördeskriget.

– Rättegången är oerhört viktig. Dels för att det är första gången som en före detta statschef ställs inför rätta. Det blir ett test för domstolen, att avgöra om den kan användas även för att se till att de allra högsta ledarna inte kan gå fria vid så här svåra brott.

– I grunden handlar det också om ett problem som funnits bland afrikanska länder i årtionden: auktoritära ledare som vill klänga sig kvar vid makten till varje pris, utan respekt för demokrati eller mänskliga rättigheter.

– Just nu finns det en trend med flera presidenter som på mer eller mindre lagliga sätt försöker förlänga sin tid vid makten. De möter samtidigt ett stort motstånd från gräsrotsorganisationer som försöker sätta stopp på det här.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista