Inrikesminister Anders Ygeman på Di:s Världenkonferens i Stockholm på torsdagen. Foto: Marcus Ericsson / TT.
Inrikesminister Anders Ygeman på Di:s Världenkonferens i Stockholm på torsdagen. Foto: Marcus Ericsson / TT.

Svårt att genomföra utvisningar i praktiken

1:48 min

Inrikesminister Anders Ygemans uttalande om att uppemot 80 000 asylsökande kan komma att utvisas från Sverige har ifrågasatts under dagen.

Anders Ygeman tycker att siffran kan vara rimlig.

– Det återstår ju att se, det är Migrationsverket och Migrationsdomstolen som bedömer hur många som får stanna och får asyl i Sverige och hur många som får återvända.

• Men om det är den typen av bedömningsfråga, varför nämnde du 80 000 över huvud taget, handlar det om signalpolitik?

– Det handlar inte om signalpolitik, det handlar om storleksordning på den uppgift som ligger framför oss, säger Anders Ygeman.

De flesta asylsökande förra året kom alltså från länder som Syrien, Irak och Afghanistan, och de får i hög utsträckning asyl.

Och de som ändå får avslag utvisas sällan i praktiken eftersom länder som Irak och Afghanistan är så svåra att utvisa till.

Ofta vägrar de att emot personerna och ifrågasätter deras identitet och huruvida de verkligen är medborgare.

Och då finns det inte mycket som polisen och Migrationsverket kan göra, säger Patrik Engström chef för Gränspolisen, över en svajig telefonlina från Wasawa.

Så om det faktiskt kan bli tal om några 80 000 utvisningar kan inte Patrik Engström svara på. Redan i dag finns över 20 000 personer i Sverige som har fått avslag men ännu inte utvisats.

Och migrationsminister Morgan Johansson betonar att regeringen förstår att det är svårt och att arbetet med utvisningar kommer att ta flera år.

– Det kommer förstås göras ökade polisiära insatser inför detta, och som vi förbereder polisen för, säger Morgan Johansson.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista