Två män framför en iransk, en EU- och en fransk flagga.
Irans president Hassan Rouhani och Frankrikes president Francois Hollande. Foto: Thibault Camus/TT.

Iran köper 118 Airbus-flygplan

1:30 min

Köpet blev klart under den iranske presidenten Hassan Rouhanis besök i Frankrike under torsdagen. Också andra affärer annonserades på det symboliska mötet presidenterna.

– Det är ett nytt kapitel som öppnas i vår historia, sa Frankrikes president Hollande vid presskonferensen. Flera franska ministrar såg nöjda ut vid undertecknandet av papper. Affären med den europeiska flygplanstillverkaren Airbus är värd omkring 22 miljarder euro.

Iran har ett stort behov av att förnya sina passagerarplan. Många fungerar inte och Iran vill återuppliva de ekonomiska relationerna när de internationella sanktionera nu hävts mot landet.

Det här är det första besöket av en iransk ledare på 17 år i Frankrike. De två ledarna pratade också om utbyte av underrättelseinformation för att bekämpa terrorismen.

– Vi är redo att vända blad och upprätta ett nytt förhållande mellan våra länder, sa Irans president Rouhani.

Den franska biltillverkaren Peugeot har samtidigt uttalat att man återvänder till Iran med tillverkning. Dessutom ska energijätten Total köpa olja från Iran.

Men politiska kommentatorer poängterar hur spänd president Hollande såg ut vid mötet. Det ska ha uppstått vissa problem vid mötet när Frankrike inte ville ta bort vin från menyn under lunchen med en ledare från ett muslimsk land på besök. Samtidigt har det hållits demonstrationer här i Paris mot dödsstraffet i Iran.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista