De sju kandidaterna på scenen ville bland annat reglera invandringen. Foto: TT.
De sju kandidaterna på scenen ville bland annat reglera invandringen. Foto: TT.

Frånvarande Trump hånades i debatt

"Alla på scenen är dumma, fula och feta"
2:14 min

I natt svensk tid var det debatt mellan de republikaner som vill försöka bli partiets kandidat i höstens presidentval i USA. Den som leder i opinionsmätningarna, affärsmannen Donald Trump, hade bojkottat debatten i protest.

De andra på scenen verkade inte sakna honom.

– Jag är galen och alla på den här scenen är dumma, fula och feta och Ben Carson, du är en usel kirurg, så nu har vi röjt undan Donald Trump ur den här debatten, inledde senator Ted Cruz från Texas, som är den som ligger närmast Donald Trump i opinionsmätningarna inför primärvalen som inleds med delstaten Iowa på måndag.

En av de svåraste frågorna för de sju på scenen blev hur de ska reglera invandring till USA och framtiden för dem vistas illegalt i landet.

Två av deltagarna vill underlätta för legalisering och medborgarskap, Jeb Bush och John Kasich, medan flera av de andra konfronterades med tidigare uttalanden som de nu inte står fast vid.

Det fick guvernören Chris Christie från New Jersey att utbrista att han behövde ett lexikon för att förstå vad de sa.

Marco Rubio, senator från Florida, utnämndes genast efter debatten som segrare av ett antal fokusgrupper som arrangören Fox News refererade. Rubio gick ut hårt i debatten med krav om starkare militär, kallade terrororganisationen IS ett hot som aldrig tidigare skådats och sa att om han blir president ska kärnteknikavtalet med Iran brytas upp och andra länder tvingas välja vem de vill göra affärer med.

– De kan välja mellan USA eller Iran och jag är rätt säker på vad de väljer, sa Rubio.

Inför de båda första delstaternas omröstningar om vem de vill ha som sin presidentkandidat är det nu allt mer aggressiv kamp inom fältet om vem som ska lyckas bli Donald Trumps främsta utmanare om republikanernas nominering.

Medan debatten pågick höll Trump ett eget snabbarrangerat möte i närheten av debattlokalen för att samla in pengar till krigsveteraner.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".