Gärnspolis tar fingeravtryck på en asylsökande. Manliga flyktingar som just anlänt till Tyskland. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.
Beslutet är tänkt att ge Tyskland en paus efter det rekordstora flyktingmottagandet förra året. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Tyskland skärper reglerna för anhöriginvandring

1:56 min

Ett tidsbegränsat stopp för anhöriginvandring.

Det är en av punkterna i den asylöverenskommelse som den tyska koalitionsregeringen har enats om efter veckor av interna strider om flyktingpolitiken.

Men frågan är om åtgärderna verkligen kommer att få den önskade effekten – att minska flyktingströmmen.

 

Redan i november kom koalitionspartierna överens om det mesta som nu ingår i det så kallade asylpaketet.

Men en av stötestenarna var villkoren för anhöriginvandring.

Socialdemokraterna motsatte sig ett varaktigt stopp men har nu gått med på ett temporärt stopp för familjeåterförening under två år.

I stället ska ett större antal flyktingar kunna komma till Tyskland som kvotflyktingar och då i första hand kvinnor och barn som har nära anhöriga här.

Motsättningarna inom koalitionsregeringen har de gångna veckorna blivit allt mer ohållbara.

Och samtidigt som en växande opinion har vänt sig mot förbundskansler Merkel och hennes parti Kristdemokraterna, uttrycker allt fler sitt stöd för högerpopulistiska Alternativet för Tyskland.

Men idag - efter asylkompromissen - visar koalitionen i Berlin upp goda miner.

– Jag tror inte att nån tror mig men stämningen är god, sammanfattade socialdemokraternas ledare Sigmar Gabriel mötet i går kväll.

Och det viktigaste resultet av överenskommelsen, enligt många bedömare här, är just att man nu skickar signaler om enighet och handlingskraft.

Men frågan är om flyktingströmmen verkligen kommer att minska. Kommer anhöriga att fortsätta ta sig hit men på ännu farligare och dyrare smuggelvägar?

Kommer människor verkligen att lämna landet om de inte beviljas asyl och vart ska de skickas om deras hemländer inte tar emot dem?

Och fortfarande förutsätter en del av lösningarna gemensamt agerande på EU-nivå - något som blir mindre och mindre troligt för varje dag. Tyskland hoppas på en koalition av villiga, tillsammans med Sverige, Österrike och Nederländerna - men hur villiga är de?

Att Tunisien, Marocko och Algeriet ska klassas som säkra härkomstländer välkomnas av många, men också där finns flera frågetecken kring de praktiska möjligheterna att återsända människor dit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista