Negativ ränta i Japan får börserna att stiga

Japan inför negativ ränta för att stimulera ekonomin. Beslutet har fått asiatiska börser att stiga och den japanska valutan att sjunka i värde.

Japansk ekonomi ska lockas att växa med hjälp av negativ ränta, det hoppas i alla fall landets centralbank. Centralbanken inför negativ ränta på 0,1 procent och kommer därmed att ta avgifter för pengar som ligger på banken. Beslutet har hittills fått börser i Asien att stiga, och värdet på den japanska valutan har sjunkit. En billigare yen gör det billigare att köpa japanska exportvaror och att turista i Japan.

Den japanska centralbanken har som mål att inflationen ska ligga på 2 procent, men priserna ökar just nu mycket långsammare än så.

I december minskade de japanska hushållens konsumtion, och centralbanken utesluter inte ytterligare räntesänkningar för att stimulera ekonomin ännu mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".