Telia Soneras vd Johan Dennelind  vid en presskonferens
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman /TT

Telia: Dotterbolag i Centralasien säljs i år

Dennelind: Jag tror vi säljer allt i år
1:53 min

Teleoperatören Telia Sonera gjorde en förlust i det färde kvartalet på 2,6 miljarder kronor. Förlusten beror på redan kända nedskrivningar på över sju miljarder kronor i Danmark och Uzbekistan.

I samband med dagens kvartalsrapport säger vd Johan Dennelind att han tror att alla dotterbolagen i Centralasien ska vara sålda innan 2016 är slut.

– Det hoppas vi och tror, och har också reflekterat det i redovisningen när vi nu redovisar Eurasien som en verksamhet under avyttring. Det är ett estimat på att vi tror att vi lyckas sälja det här under året. Vi är glada över att vi annonserat Nepal och nu ska vi se till att vi stänger den försäljningen innan vi ropar hej, säger Dennelind.

Trots förlusterna på grund av nedskrivningar i det fjärde kvartalet gjorde Telia Sonera en stark avslutning på året med ökad försäljning i Europa.

Vinsten före skatt i de verksamheter som blir kvar efter försäljningen av sju dotterbolag i det som bolaget kallar Eurasien blev drygt två miljarder kronor och försäljningen i den delen av bolaget ökade med nästan sex procent

– Det är glädjande att tillväxten finns i det som vi har kvar i Telia Sonera framöver, och då är det framför allt Sverige och Norden som går väldigt starkt. Sverige har ett fantastiskt kvartal med rekordutrullning av fiber och dessutom en lönsamhetstillväxt på nästan tio procent. Det stärker oss i tron att det som finns kvar i Telia kan skapa värde, säger Dennelind.

Däremot sänker bolaget utdelningen till aktieägarna från och med nästa år. En garanterad utdelning på tre kronor i dag sänks till två kronor per aktie.

– Och det gör vi för att anpassa oss till det nya bolaget som tar form nu utan vår verksamhet i Eurasien.

Ska man tolka det som att ni tror på lägre vinster i bolaget framöver?

– Nej, vi anpassar verksamheten till det nya kassaflödet i kärnverksamheten som är kvar efter avvecklingen i Eurasien, säger Dennelind.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".