Fem-åriga Aanchal i röd stickad mössa har insjuknat i leukemi. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.
Fem-åriga Aanchal har insjuknat i leukemi. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.

Svår situation för cancersjuka i indiska Punjab

2:28 min

Den indiska delstaten Punjab har setts som en framgångssaga med sin gröna revolution. Med hjälp av konstgödsel och ogräsmedel har de producerat ris och vete till stora delar av Indien.

Nu betalar de priset för den okontrollerade besprutningen med flest cancerfall i Indien.

Nästan ingen vård erbjuds för de fattiga bönderna som är de som utsatts mest. Hittills har enda alternativet varit ett nattåg till grannstaten Rajasthans cancersjukhus för vård som varit gratis.  

– Jag heter Aanchal och har blodcancer, säger den femåriga flickan som kommer ut från sjukhuset i Bikaner tillsammans med sin pappa.

Hon har en röd fin mössa och är insvept i en ny luddig flissjal för att hålla emot kylan. Men det man ser är de sorgsna ögonen. Hon har just fått ännu en behandling för den leukemi som upptäcktes för några veckor sedan.

– Hon tappade all ork mycket snabbt, säger pappan och vi fick rådet av läkare hemma i Jallandar i Punjab att åka hit.

Nu tvingas de varannan vecka göra som så många andra som bor i cancerbältet i delstaten Punjab.

Cancervården i Punjab bygger nästan helt uteslutande på dyr privat vård. Något de flesta inte har råd med, därför sätter dom sig på ett utkylt nattåg nio-tio timmar till staden Bikaner i Rajasthan för behandling.

Hittills har vården inte kostat något här. Men cancerläkaren Kumar säger att nu är det slut med det.

– Nu får de betala när de kommer hit, säger doktor Kumar.  

Punjab har satt upp en fond där cancersjuka kan söka pengar för vård, men de 150 000 rupies alla får räcker inte för en full behandling och eftervård. Mycket få kan betala själva.

Gurmeeta och hennes man har inte ens de cirka 13 kronor det kostar att bo på natthärbärget så de har sovit på gatan sedan de kom med tåget för fem dygn sedan. 

– Det är kallt men vi har inget annat val, säger hon. 

Orsaken till att så många i Punjab får cancer är det förgiftade grundvattnet och alla besprutningsrester som finns i alla mat. Ett resultat av de senaste decenniernas okontrollerade användning av ogräsmedel och konstgödsel, säger läkaren Pritpal Singh i Punjab.

– Bor du i Punjab så bor du i en förgiftad värld säger han. 

Den senaste undersökningen visade att varje dag de senaste sju åren har minst 20 människor om dagen dött av sin sjukdom i Punjabs cancerbälte. 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista