Polismärke och romsk flagga. Foto: TT
Polismärke och den romska flaggan. Foto: TT

Polisen måste stoppa hatbrott mot romer

1:24 min

Kommissionen mot antiziganistiska brott riktar i dag skarp kritik mot polisen. Hatbrott mot romer utreds sällan och ytterst få brott leder till åtal.

– Många romer i Sverige lever i dag i en mycket hotfull miljö, säger Heidi Pikkarainen som är huvudsekreterare i kommissionen.

– Det är väldigt ofta barn som utsätts för hatbrott och det sker i deras närmiljö. Det är också något som är kopplat till många romers vardag, som till exempel att gå och handla eller att åka kollektivtrafik.

Vad händer då?

– Någon spottar på dem, skäller på dem och det finns också exempel på misshandel.

I rapporten som i dag överlämnas till polisen pekar utredarna på att det bara är en procent av alla anmälningar om olaga hot eller ofredande av romer och där det misstanke om hatbrott, som leder till åtal. Motsvarande siffra för olaga hot generellt är 12 procent.

Nu föreslår kommissionen ett åtgärdsprogram för polisen. Det innehåller åtgärder som utbildning, bättre förd statistik och att man ska anställa poliser med romska språkkunskaper.

– Om polisen har en kompetens att utreda hatbrottsmotiv, då leder också utredningar också vidare till åtal, annars läggs utredningarna ned och det sänder en signal till den romska gruppen, att samhället och polisen inte bryr sig, säger Heidi Pikkarainen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista