Om inte hjälp når de utsvultna städerna i Syrien hotar oppositionen utebli från förhandlingarna. Samtidigt är regimens respresntanter närvarande för att observera. Foto: TT/AP
Om inte hjälp når de utsvultna städerna i Syrien hotar oppositionen utebli från förhandlingarna. Samtidigt är regimens respresntanter närvarande för att observera. Foto: TT/AP

Inför samtalen – Syriens sista chans till fred

2:09 min

I dag väntas samtalen om Syrien inledas i Geneve. Det kallas samtal - inte förhandlingar - eftersom parterna inte kommer att sitta öga mot öga, utan i separata rum, med medlare i skytteltrafik mellan sig.

Detta är bara ett av många tecken på svårigheter i vad som beskrivits som Syriens sista chans till fred. 

In i det sista har inbjudningarna till fredssamtalen om Syrien varit den stora tvistefrågan.

Oppositionen hotar att utebli om inte hjälp når de utsvultna städer som den syriska regimen belägrar. 

Vilka oppositionsgrupper som skulle få komma, vilka som vägrar att delta, och om FN och USA skulle kunna övertyga oppositionen att komma till Geneve trots att man inte först förhandlat fram hur hjälp ska nå de städer som belägrats av regimen - särskilt som FN nu beskylls av oppositionen för att undanhålla information om hur allvarligt läget är på flera av de platser där den syriska befolkningen svälter.

För den syriska regimen är dessa tvister inom och kring den splittrade oppsoitionen ytterligare en stärkande faktor.

De senaste tre månaderna har varit gynnsamma för Bashar al Assad.

När de ryska flygbombningarna inleddes, var det regimen som såg belägrad ut. Då rådde större enighet bland rebellmiliserna och framgångarna mot regimen lockade till samarbete.

Men med Rysslands hjälp har regimen inte bara fått ett militärt övertag, utan också, enligt rapporter, lyckats höja regeringsarméns stridsmoral.

Ryssland har effektivt hejdat rebellernas offensiv samtidigt som Islamiska staten, Daesh, anses ha gynnats av ryska bomber mot rivaliserande rebellgrupper.

– Bashar al Assad håller på att vinna i Syrien, sa Mellanösternkännaren Joshua Landis häromdagen.

Assads representanter åker nu till Geneve för att lyssna, inte förhandla.

Och oppositionen, som tidigare sturskt krävde Assads avgång, begränsar idag sina krav till hjälp mot svält.

Samtidigt är det syriska inbördeskriget ett krig genom ombud - ett proxykrig - där Mellanösterns mäktiga, Saudiarabien och Iran, backar upp olika sidor, liksom även Ryssland och USA.

Och även på detta plan har den syriska regimen gynnats.

Irans ställning anses ha stärkts på Saudiarabiens bekostnad efter kärnenergiavtalet.

Och USA har avstått från en upptrappning trots Rysslands flygbombningar i Syrien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista