Risker på HVB-hem för ensamkommande

2:26 min

I onsdags ska personal ha fått låsa in sig under våldsamheter på ett boende i Emmaboda i Kalmar län. P4 Jönköping har tagit dela av en film där en anställd i Jönköpings län helt tappar besinningen.

Situationen på många HVB-hem som tar hand om ensamkommande flyktingbarn är ansträngd på många håll. De senaste åren har antalet HVB-hem i Sverige ökat med omkring en tredjedel till 1400 stycken. 

Inspektionen för vård och omsorg har från i höstas fått in 68 Lex Sarah-anmälningar om risker och missförhållanden från olika kommuner.

– Jag känner mig inte trygg på mitt jobb - det känns som en risk för mitt liv där, säger en person som jobbar på ett HVB-hem i Sörmland och som  vill vara anonym.

I måndags dog en kvinna efter att ha blivit attackerad med kniv på ett HVB-hem för ensamkommande ungdomar i Mölndal.

I P4 Jönköpings film kan man se att den anställde skriker bland annat "jävla svin" till ungdomarna, i en mycket tumultartad situation där en av ungdomar ligger ner på golvet och skriker. Enligt socialchefen i kommunen utreds nu händelsen och den anställdes agerande.

– Vi håller på med en utredning. Det var en konflikt mellan de som bor där och personalen. Polisen var inkopplad i samband med det.

Den anställde säger till Ekot att han tycker att hans agerande var motiverat med tanke på det som hände innan filmen.

Enligt socialchefen ska en av ungdomarna vara polisanmäld för misshandel. Den anställde säger också att han bett ungdomarna om ursäkt. Enligt socialchefen är läget är svårt på kommunens HVB-hem för ensamkommande.

– Vi håller ständigt på att rekrytera personal.

De senaste åren har antalet HVB-hem i Sverige ökat med omkring en tredjedel till 1400 stycken, enligt Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Myndigheten har sedan i september fått in 68 Lex Sarah-anmälningar som rör risker och missförhållanden. Exempelvis rapporterar P4 Sörmland i dag att flera HVB-hem i Sörmland bedömer risken för hot och våld som hög.

En anställd berättar att han själv blivit dödshotad på jobbet.

– Man har försökt misshandla mig. Vid ett tillfälle på natten var jag ensam och en av ungdomarna som var mycket arg kom och hotade mig.

Samtidigt halverar IVO antalet kontrollbesök på hemmen, där det dessutom råder personalbrist. 

– Vi har att prioritera där riskerna är som störst. Nyöppnade verksamheter har mer problem än de som varit igång en tid, säger Birgitta Hagström, områdeschef på IVO särskilt ansvar för ensamkommande flyktingbarn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista