Vaccinering. Foto: TT
Vaccinering. Foto: TT

Fortsatt brist på vaccin

1:29 min

Det fortsätter vara brist på vissa vaccin i Sverige 2016-2017. Myndigheter försöker därför se till att ingen i de mest utsatta grupperna ska gå miste om vaccination.

Det är SKL, Sveriges kommuner och landsting, som tillsammans med Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket samverkar för att säkra tillgången på vaccin i Sverige.

– Det vi ser nu är en brist och vi har därför också påbörjat arbetet med hur vi ska säkra tillgången på längre sikt, säger Åsa Himmelsköld, sektionschef på SKL.

Bristen gäller främst vaccin för TBC och det så kallade Tetravac-vaccinet som bland annat skyddar mot kikhosta. Trots att det finns avtal skrivna med leverantörer för 2016 och 2017 så ger det inga garantier.

– Det finns avtal skrivna, men även leverantörerna ser en brist och det är inte säkert att de kan leverera så mycket som vi önskar, säger Åsa Himmelsköld.

Det var förra våren som bristen på vaccin blev tydlig i Sverige, och bristen märks över hela världen. Det tar lång tid att framställa vaccin och efterfrågan har ökat i stort.

Nu har de tre myndigheterna tagit fram gemensamma rekommendationer för hur utsatta grupper ska prioriteras och dessutom påbörjat arbetet med en gemensam projektplan för att säkerställa tillgången på vaccin på längre sikt. Det handlar bland annat om att finslipa metoderna inför kommande upphandlingar.

– Om sådana här situationer uppstår är det väldigt viktigt att alla aktörer samordnar sig och gör sitt absolut bästa utifrån sina olika roller säger Åsa Himmelsköld på SKL.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista