Målet om terrorbrott i Syrien tas upp i hovrätten

2:05 min

Idag tar hovrätten upp fallet som handlar om terrorbrott genom mord i Syrien 2013 där två göteborgare dömdes till livstids fängelse. Fyra andra unga män är häktade i sin frånvaro misstänkta för medhjälp. Idag vet ingen var de finns och för familjerna är anklagelserna svåra att förstå.

– Han var en vanlig människa, som du och jag och alla andra som sitter här. Han var en vanlig människa helt enkelt berättar Samir om sin bror.

Jag träffar Samir som egentligen heter något annat på ett kafe i Göteborg. Vi dricker kaffe och pratar om hans bror. Det är fyra män mellan 25 och 30 år som är häktade i sin frånvaro misstänkta för medhjälp till terroristbrott.

Tre av dom har under sin tonårstid alla bott i samma område i nordöstra Göteborg där flest unga lämnat för att åka till Syrien.

Männen finns enligt åklagaren med på de filmsekvenser som också var huvudbevisning i det mål som tas upp i hovrätten idag.

På filmen ser vi hur en grupp män står runt två fångar som tvingats ner på knä. Flera i gruppen filmar och innan fångarna får halsen avskuren hålls ett litet tal. Två män dömda till livstids fängelse för morden har överklagat.

Samir beskriver sin bror som en ung kille som spelade fotboll, umgicks med kompisar och gillade att festa. Broderns resa kom som en chock.

Sommaren 2012 stack han iväg utan någon förklaring och hörde sen bara av sig genom korta meddelande på Facebook.

– Det kändes konstigt att han bara skrev "hej hur mår ni" och inget mer och när vi frågade så svarade han inte, berättar Samir.

Idag vet ingen var de misstänkta finns. Familjerna har fått besked om att deras söner är avlidna men omständigheterna är knapphändiga.

Myndigheterna i Sverige räknar dödsfallen som obekräftade och de söks därför internationellt. Och för familjen är anklagelserna svåra att förstå. Ingen av de misstänkta är tidigare dömda för något våldsbrott.

– Jag letar också efter svar. Om han har gjort det, vilken plats, alla de här frågorna kommer upp. Jag vill bara veta så kanske jag blir lugn säger Samir.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista