Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Årets fågelräkning är här

Publicerat fredag 29 januari 2016 kl 14.04
"Det är en folkrörelse"
(1:42 min)
Domherre
1 av 3
Foto: TT
Kjell Carlsson, ordförande Östergötlands ornitoligsika förening
2 av 3
Kjell Carlsson, ordförande Östergötlands ornitoligsika förening. Foto: Peter Weyde SR
Svartåmynningen, Roxen
3 av 3
Svartåmynningen, Roxen. Foto: Peter Weyde, SR

För elfte året i rad startar denna sista helg i januari räkningen "Vinterfåglar inpå knuten" där allmänheten kan bidra med spaningar om hur det står till med det svenska fågelbeståndet via sina fågelfoder och fågelbord.

Satsningen "Vinterfåglar In På Knuten" är ingen vetenskaplig studie men utgör ett viktigt komplement till den årliga vinterräkningen av fåglar som genomförs under december och januari av landets professionella ornitologer.

För det svenska fågellivet är i förändring. Främst beroende på att  skogs- och jordbruk blivit alltmer homogent och därmed erbjuder mindre variaton i miljön - vilket påverkar våra fågelarter.

Kjell Carlsson är ordförande för Östergötlands ornitologiska förening

– Ser man i ett femtioårsperspektiv så har det totala antalet fåglar och även individuella fågelpopulationer minskat väldigt tydligt och i vissa fall jättemycket.

Även vanliga fåglar som Talltitan, Sånglärkan, Hämpling har minskat för att under de senaste 10-20 åren stabilisera sig på en helt ny nivå.

– Men den sammanlagda nivån är avsevärt mycket lägre nu än den var för femtio år sedan, vi talar kanske om trettio procent färre fågelindivider färre i Sverige idag, än för femtio år sedan.

När organisationen BirdLife Sweden startade projektet "Vinterfåglar Inpå Knuten" år 2006 kom 2,000 rapporter in om fågelobservationer från allmänheten runt om i Sverige. Och i fjol kom det över 25,000 rapporter.

Uppskattningsvis över en halv miljon svenskar utfodrar fåglar denna vinter och fågelfoder och fågelmatare har blivit en miljardindustri. Och ornitologerna märker nu av ett ökat intresse kring det svenska fågellivet

– Då är det framförallt inte sådana här "hårskådare" som har blivit många fler, utan just den här litet mer allmänintresserade fågelvännen.

Så fåglar har blivit trendigt?

– Det tror jag man kan säga! Det är litet av en folkrörelse, men det kan bli mycket, mycket större, förstås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".