David Cameron. Foto: Mindaugas Kulbis/TT.
David Cameron. Foto: Mindaugas Kulbis/TT.

Cameron förhandlar vidare om EU-regler

1:58 min

I dag inleddes slutspurten i förhandlingarna som ska avgöra Storbritanniens framtida EU-medlemskap. 

Premiärminister David Cameron åkte i dag till Bryssel för att träffa bland andra EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker där huvudfrågan handlar om hur snabbt andra EU-medborgare ska få rätt till britternas socialförsäkringssystem.

Båda var mycket sammanbitna inför eftermiddagens diskussioner.

Den stora och hittills svårlösta frågan i förhandlingarna är britternas socialförsäkringssystem.

Där Cameron vill kunna undanta andra länders medborgare och se till att de inte kan få ta del av det här systemet förrän efter att de varit i Storbritannien i fyra år.

De allra flesta andra EU-länder hävdar att det strider mot EU:s grundlag som bygger på den fria rörligheten inom unionen.

Enligt uppgifter till Sveriges Radio från centralt placerade källor inom EU-kommissionen är ett av buden från kommissionen att Storbritannien ska föreslås kunna utestänga andra EU-medborgare från socialförsäkringssystemet i först två år och sedan i ytterligare i maximalt två år.

Sannolikt handlar det om mellan 2018 och 2022, enligt källorna, eftersom det lär dröja om det överhuvudtaget är möjligt att få de andra EU-länderna att gå med på det här.

Något annat kontroversiellt är också att undantaget, enligt förslaget, ska ses som en så kallad internationell överenskommelse mellan Storbritannien och de andra länderna eftersom det inte blir formellt tillägg till EU:s grundlag.

Skälet för det är bland annat att det då inte blir lika enkelt att göra överklaganden till EU:s egen domstol.

På söndag ska Cameron träffa EU:s ordförande hemma i London och i nästa vecka inleds det som britterna hoppas vara slutdiskussionerna då det också väntas bli känt vilka slutbuden i förhandlingarna är.

Om en överenskommelse kan nås på toppmötet med stats- och regeringscheferna här i Bryssel om tre veckor är dock oklart, men blir det klart då är en folkomröstning att vänta i juni månad i Storbritannien om EU-medlemskapet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista