Foto: Jessica Gow/TT.
Foto: Jessica Gow/TT.

Stor personalbrist på HVB-hem

2:46 min

Den kraftiga ökningen av ensamkommande flyktingbarn har lett till en pressad situation på många HVB-hem.

På många boenden råder personalbrist och Inspektionen för vård och omsorg, IVO, anser att det inte alltid är rätt personer som jobbar på hemmen.

– Man kanske inte har sitt kompetensområde just på hur barn i utsatta situationer kan förväntas reagera, säger Birgitta Hagström som är områdeschef på IVO, med särskilt ansvar för ensamkommande flyktingbarn.

Under förra året sökte drygt 35 000 ensamkommande barn och unga asyl i Sverige. De bor ofta på HVB-hem, som kommunerna med kort varsel ordnat fram och som kräver personal dygnet runt.

Det råder stor personalbrist i stora delar av landet enligt IVO, och situationen är på många håll pressad. 

P4 Jönköping har tagit del av en film där en anställd helt tappar besinningen. Han skriker bland annat "jävla svin" till ungdomarna, i en mycket tumultartad situation där en av ungdomarna ligger ner på golvet och skriker.

Den anställde säger till Ekot att han bett om ursäkt för sitt skrikande, men att det berodde på en händelse före filmen. Enligt socialchefen i kommunen ska en av ungdomarna på boendet vara polisanmäld för misshandel.

Kommunen utreder nu händelsen och den anställdes agerande. Socialchefen säger att kommunen har blivit hårt pressad av situationen och att man anställer nypersonal hela tiden.

Förra året ökade antalet anmälningar av allvarliga olyckor och tillbud till Arbetsmiljöverket, inom sektorn vård och omsorg för barn och unga. Från att ha legat på 135 fall år både 2013 och 2014 ökade det till 161 fall förra året, uppger Birgitta Hagström på IVO.

Samtidigt halverar IVO antalet kontrollbesök på HVB-hemmen, men ska fokusera på de nya.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista