Barn surfar på sina telefoner.  Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Barn surfar på sina telefoner. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Oklart hur föräldrar ska godkänna barnens medieanvändande

1:39 min

Det är oklart hur kontrollen ska skötas när Sverige inför krav på att föräldrar ska godkänna när deras barn använder sociala medier.

I enlighet med EU:s dataskyddsförordning krävs målsmans medgivande när barn lämnar ifrån sig personuppgifter, om de till exempel installerar appar på telefon eller dator.

12-åriga Felicia Flood är positiv till en åldersgräns när barn ska använda sociala medier:

– Jag tycker att det är bra för att vissa barn, som jag kanske inte förstår hur man använder dem och det kan komma konstiga typer och kommentera saker, säger hon.

Att reglera barns användande av sociala medier genom lag genom att kräva vuxnas samtycke är redan idag verklighet i många Eu-länder, där åldersgränsen varierar upp till 16 år. Därför blev kompromissen om lagen att EU-länderna själva ska bestämma vid vilken ålder, mellan 13 och 16 år, när ett barn får bestämma helt själv över sin användning av sociala medier.

Men hur kontrollen av en förälders medgivande ska gå till är fortfarande oklart, säger Elisabeth Wallin som är jurist på Datainspektionen.

– Det finns inte några närmare uttalanden om det utan det sägs i förordningen att sajten har ett ansvar att vidta rimliga åtgärder för att kontrollera att sajten har vårdnadshavarens samtycke. Vad det innebär mer konkret får vi se sen när lagen implementeras, säger hon.

Redan i dag är ser lagstiftningen ut så att ett barn inte kan ingå olika typer av avtal utan en förälders tillåtelse.

Skillnaden med den nya lagen kommer handla om att det nu ställs högre krav på de stora sociala medierna att hålla koll på att barn under åldersgränsen inte registrerar sig utan en vuxens tillåtelse, säger civilrättsjuristen Mårten Schultz.

– Om jag förstår det här rätt så kommer det att innebära att man kommer ställa högre krav på sociala medie-jättarna att de inför någon form av kontrollmekanism.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista