Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Finland och Ryssland förhandlar om flyktingar

Publicerat fredag 29 januari 2016 kl 18.40
"Viktigt att vi håller fast vid våra relationer"
(1:54 min)
Finlands statsminister Juha Sipilä och ryska premiärministern Dmitrij Medvedev. Foto: Yekaterina Shtukina/TT.
Finlands statsminister Juha Sipilä träffade idag den ryska premiärministern Dmitrij Medvedev för att försöka få Ryssland att sluta tillåta personer utan visum att resa vidare mot Finland. Foto: Yekaterina Shtukina/TT.

Finland förhandlar med Ryssland om de flyktingar som kommer över den ryska gränsen och söker asyl i Finland. Finlands statsminister Juha Sipilä träffade idag den ryska premiärministern Dmitrij Medvedev för att försöka få Ryssland att sluta tillåta personer utan visum att resa vidare mot Finland. Men mötet får kritik av de som anser att det kringgår EU:s sanktioner mot Ryssland.

– Trots omvärldens utmaningar är det viktigt att vi håller fast vid våra relationer, sa Finlands statsminister Juha Sipilä till reportrar på en pressträff i St Petersburg i eftermiddag tillsammans med Ryssland premiärminister Dmitrij Medvedev.

Det främsta skälet till deras möte just nu är flyktingsituationen vid den finsk-ryska gränsen. Den senaste tiden har allt fler rapporter kommit om människor som kommit till Ryssland från Mellanöstern och även länder i Afrika och Asien och som väntar i kylan i skrotbilar på lov att åka till den finska gränsen där de vill ansöka om internationellt skydd.

Sen i höstas har drygt tusen asylsökande kommit till Finland via de två gränsstationerna Salla och Raja-Jooseppi i Lappland.

Fler än så har sökt sig till Norge samma väg, men sedan Norge stängde sin gräns mot Ryssland och sedan Id-kontroller införts på färjor och tåg till södra Norden, är nu gränsen i Lappland mellan Finland och Ryssland den plats i Norden som det fortfarande är praktiskt möjligt att ta sig till för den asylsökande som saknar giltiga id-handlingar. Om ryska myndigheter tillåter det, vill säga.

Antagandet att Ryssland medvetet börjat släppa iväg människor för att söka asyl i Schengen, som något slags provokation gentemot Europa, har framförts av både finska och ryska bedömare.

Men den ryska premiärministern Medvedev sa idag att det är EU:s egen politik som har orsakat att människor nu också söker sig dit från Ryssland. Oc ryska myndigheter har tidigare påtalat att lagen inte förbjuder dem att låta människor resa till den finska gränsen även om de skulle sakna Schengenvisum.

Det enskilda mötet mellan Finlands och Rysslands regeringar har väckt kritik, inte minst för att också handeln mellan länderna diskuteras. Under EU:s sanktioner mot Ryssland avråds enskilda medlemsländer att hålla sådana bilaterala förhandlingar med Ryssland.

Samtalen mellan länderna om gränssamarbetets villkor ska enligt Finlands regering fortsätta redan nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".