Många polisiära händelser döljer sig under flyktingkod

2:08 min

De senaste fyra månaderna har polisen ryckt ut mer än 5 000 gånger till olika händelser i Sverige som är kopplade till flyktingsituationen, skriver Svenska Dagbladet. Händelserna kan vara både brott utförda av och riktade mot flyktingar.

Dagens Nyheter rapporterade tidigare i år om en särskild relationskod: 291, som polisen valt att skriva in varje gång de blir inkopplade på ett ärende som på något sätt kan röra flyktingsituationen i Sverige.

Men det har varit okänt hur många fall som finns under den koden.

Enligt Svenska Dagbladet, som fått ut antal händelser och vilken typ av rubricering fallet fått, så rör det sig om fler än 5 000 händelser sedan oktober.

– Det är inte normalt, för att det handlar om en helt ny situation med ett helt nytt antal människor som finns i Sverige. Så det är inte normalt. Däremot, när man tittar på antalet anmälningar som kommit in, så ligger det ungefär på en procent av det totala antalet anmälningar, säger Tomas Wallberg, kommenderingschef på polisens Nationella Operativa Avdelning, Noa.

– Antingen handlar det om att man utför eller drabbas av brott. Allting är ju kopplat till en situation. Det handlar om polis på plats, det kan också vara en operatör som väljer att tolka det här som att det haft någonting med migrantsituationen att göra, säger Tomas Wallberg.

I händelserapporteringen under kod 291 finns både våld och hot, men även fall som rör brott mot fiskerilagen, försvunna personer, självmordsförsök, sjukdomsfall och kontroll av fordon.

Ungefär som i samhället i övrigt, säger Tomas Wallberg. Men detta ska då läggas till allt det andra polisen har att göra – vilket blir en belastning, menar han.

Men frågan är om det finns tillstånd att på det här sättet föra in uppgifter i ett händelsesystem, ett sökbart sådant, om personer med annan etnisk bakgrund än svensk.

Anders Jönsson på polisen i Stockholm säger att det är okej att göra det.

– Ja. Det är ju så systemet är uppbyggt och såsom det är godkänt för användning, säger Anders Jönsson.

Det är alltså godkänt för att registreras personuppgifter i det och sedan också vara sökbart på just den kod som rör flyktingar och flyktingsituationen?

– Ja, ja. Det är godkänt för det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista