M och S lika stora i Svensk väljaropinion

2:53 min

Moderaterna stiger i opinionen och partiet är nu lika stort som Socialdemokraterna. Det visar Svensk väljaropinion, som är en sammanvägning av de största opinionsundersökningarna som Novus gör för Ekot.

Se detaljerad grafik här

PARTIER

Källa: Novus opinion

Både Socialdemokraterna och Moderaterna får i januarimätningen 24,6 procent. Att partierna ligger på samma nivå beror på att Moderaterna går framåt, 2,3 procentenheter sen i december, samtidigt som Socialdemokraterna fortsätter att backa något.

Partiet nu ligger nära det bottenrekord som nåddes under Juholtkrisen. Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach säger att trots Moderaternas framgång finns ingen anledning för partiledningen att jubla.

– Historiskt är det inte en bra siffra alls, utan det är ju bara en dryg procent över ett valresultat från 2014 som då ansågs vara en katastrof, säger Fredrik Furtenbach.

Sverigedemokraterna som under som under förra våren och sommaren gick framåt i varje mätning har sedan i augusti stabiliserats på nivåer mellan 18 och 20 procent och får nu 18,9 procent. Det är 1,1 procentenhet lägre jämfört med i december. Andra partiers skärpta migrationspolitik är en av förklaringarna till att partiet inte fortsätter att öka som tidigare, tror Sverigedemokraternas partisekreterare.

– Långsiktigt tror jag inte att det spelar någon större roll eftersom väljarna inte är dumma. Det räcker inte att prata. Visar det sig att de andra partierna lägger fram förslag och ingenting händer, då är jag helt övertygad om att vi kommer att fortsätta öka, säger Richard Jomshof.

Bland övriga partier är det mindre förändringar. Vänsterpartiet backar något och får 6,8 procent. Miljöpartiet får 5,9 procent. Centerpartiet får i den här mätningen 6,8 procent och Liberalerna 6,2 procent.

Kristdemokraterna har legat under 4 procent i varje mätning i Svensk väljaropinion sedan i mars förra året och partiet får nu i januarimätningen 3,5 procent av väljarstödet.

– Det är en väldigt dålig siffra, säger partisekreterare Acko Ankarberg.

Ni har bytt migrationspolitik, ni har bytt partiledare och ni har gått i spetsen för att riva upp decemberöverenskommelsen, varför har det här inte påverkat era opinionssiffror?

– Det tar tid att bygga förändringar och skapa förtroende hos väljarna. Göran Hägglund började förändringen av migrationspolitiken, och vi har tagit oss an den på samma realistiska sätt i höst när det har varit nödvändigt. Samtidigt har det varit stora tunga frågor, försvar, terrorism och migration, där det ändå blir de två största partierna som blir synliga och får väljarnas förtroende, säger Acko Ankarberg.

Allianspartierna leder med knappt fyra procentenheter över de rödgröna partierna. Det tillsammans med Moderaternas framgång gör det politiska läget mycket spännande, enligt Ekots inrikespolitiske kommentator. 

– Därför det ger vind i seglen för de moderater som vill försöka störta regeringen. Och det lägger också nya vedträn på brasan under Anna Kinberg Batra, därför att moderatledningen vill ju inte göra detta än. Utan verkar ha taktiken att det ska först få gå riktigt dåligt för den här regeringen, säger Fredrik Furtenbach.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista