Delad bild: utbränt hotell och mörkhyad man som tittar in i kameran
Sheikh Kone Sidi Mohamed, ordförande för muslimska federationen i Burkina Faso, är orolig för att terrorattacken kan skapa splittringar i samhället. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.

Muslimer påverkade efter terrorattack i Burkina Faso

1:48 min

Västafrikanska Burkina Faso försöker hämta sig efter terrorattacken för två veckor sedan när över 30 människor dödades.
Även om muslimerna är den största religiösa gruppen i landet har attentatet påverkat gruppen negativt.

Mer om ämnet i Konflikt i P1 i dag. 

– Det här har slagit emot oss tvåfalt, säger Sheikh Kone Sidi Mohamed som är ordförande för den muslimska federationen i Burkina Faso. I första hand som burkinier, i andra hand som muslimer, säger han. Terroristerna har använt sig av religionen i vårt namn - det har slagit hårt.

Andelen muslimer i Burkina Faso ligger mellan 40 och 60 procent. Och det som utmärker landet är den stora toleransen mellan olika etniska och religiösa grupper.

Även om muslimerna är den största religiösa gruppen, är det vanligt med blandäktenskap och inte sällan kan en släkt inneha både muslimer, katoliker och animister.

Men risken finns nu att attentatet kan öppna klyftor i samhället. Det är viktigt att religiösa ledare kommunicerar ordentligt, anser Sheikh Kone.

– Vi förlorade flera nära i attacken, bland annat en ung medlem av federationen som sköts ner brutalt på caféet Cappuccino. Vi begravde honom förra fredagen. Därför är det så konstigt att folk ändå blandar oss samman med terroristernas tro, säger Sheikh Kone Sidi Mohamed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista