Nya asyllagar i blåsväder i Danmark Foto: TT
Nya asyllagar i blåsväder i Danmark Foto: TT

Stor debatt om asyllagen i Danmark

1:51 min

Den nya danska asyllagen och de internationella reaktionerna på den, har skapat en stor debatt i Danmark. Danskarna påminns om situationen som landet hamnade i under krisen med Mohammedkarikatyrerna.

– Nu har vi använt, tio år på att arbeta upp relationerna igen, säger Rasmus Boserup, forskare i internationella studier. Han är förvånad över att de danska politikerna inte har lärt sig sen sist. 

I tisdags röstade det danska folketinget igenom nya åtstramningar av asyllagen, som bland annat innebär att de som beviljats asyl, får vänta tre år på att få sin familj till Danmark. Reaktionerna på den nya lagen har varit starka.

De danska socialdemokraterna, som stödjer lagen, har dykt i opinionsmätningarna och flera politiker har lämnat partiet. Dansk industri har uttryck oro för vad lagen får för konsekvenser för danska affärsrelationer. Och traditionella och sociala medier svämmar över med inlägg och debatter.

Mycket handlar om hur landet uppfattas utifrån. För sedan omröstningen har det kommit stark kritik av lagen från både humanitära organisationer och FNs generalsekreterare. Och i den brittiska tidningen the Guardian publicerades häromdagen en karikatyr av statsminister Lars Løkke Rasmussen i en nazistliknande uniform.

Rasmus Boserup från Danskt institut för internationella studier, menar att Danmark har haft en chans att ändra på bilden, om att vara ett främlingsfientligt land, som exploderade internationellt under Mohammedkrisen, men att det budskap som nu signaleras från majoriteten av folketinget, kastar bort den möjligheten.

– Jag är genuint bekymrad över att Danmark har skrivit in sig i historien som ett land som behandlar flyktingar från Mellanöstern dåligt, säger Rasmus Boserup. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista