Kritiken växer mot "svågerpolitik" i Grekland

2:00 min

I Grekland pressas den vänsterledda regeringen från flera håll och i veckan som kommer väntas en generalstrejk lamslå delar av landet.

Nu växer också kritiken mot att regeringen Tsipras ägnar sig åt samma slags svågerpolitik som man tidigare sagt att man ska kämpa emot.

Även de internationella långivarna har fått upp ögonen för vad man ser som osunda politiska tillsättningar.

– Syriza placerar sitt folk överallt, det är så det låter i debatten nu säger George Pleios, professor i sociologi vid Atens universitet.

Han tar som exempel parlamentsledamoten vars man nyligen utsågs till chef för ett stort statligt företag. För ett par veckor sedan hamnade regeringspartiet, vänsterradikala Syrizas ungdomsförbund i blåsväder när det visade sig att ledaren skaffat regeringsjobb åt både sin mamma, bror och flickvän.

Hans bror är nu ekonomisk rådgivare åt premiärminister Alexis Tsipras.

Tsipras själv har blivit omskriven sedan hans kusin fått jobbet som generalsekreterare vid Greklands utrikesdepartement med uppdraget att hitta utländska investerare som vill satsa i Grekland.

Själv har kusinen sagt att jobbet är så otacksamt att det knappast kan ses som nepotism, eller svågerpolitik.

Den utbredda klientelismen, svågerpolitiken och vänskapskorruptionen ses av många som en av förklaringarna till den ekonomiska krisen i Grekland. Alltför länge har familjeband, tjänster och gentjänster varit viktigare än kompetens och resultat.

Det här lovade Alexis Tsipras och hans Syriza att göra upp med inför valet för drygt ett år sedan men nu anklagas de inte minst av landets opposition för att agera precis som tidigare regeringar gjort.

Frågan var också uppe på det senaste mötet mellan eurozonens finansministrar bland annat efter rapporter om att vd:n för en av Greklands största banker tvingats bort efter påtryckningar från regeringen.

Men i en debatt i parlamentet nyligen hävdade Tsipras att hans regering, tvärtom, nu förbereder en lag för att motverka de politiska tillsättningarna.

Den grekiska regeringen och de internationella långivarna förhandlar just nu om den omfattande pensionsreform som var en av de saker som Grekland i somras utlovade i utbyte mot ett nytt stort räddningspaket. Men på hemmaplan är motståndet mot ytterligare pensionsförsämringar stort och nästa vecka planeras en landsomfattande generalstrejk mot den planerade pensionsreformen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista