Protester utanför FN:s lokaler i Genève. Foto: Fabrice Coffrini/TT.
Manifestation utanför FN:s lokaler i Genève. Foto: Fabrice Coffrini/TT.

Syriska oppositionen framme i Genève

2:01 min

I Genève kommer den syriska oppositionen att inleda samtal med FN-medlarna tidigast i morgon. Oppositionens paraplyorganisation HNC har nu kommit fram till samtalen i Schweiz.

Oppositionen tvekade in i det längsta om de verkligen skulle delta. De har bland annat krävt att bombningar av civila ska uppgöra innan samtalen kan börja.

Att läget på marken i Syrien är akut råder inga tvivel om. I belägrade och svältdrabbade Madaya har ytterligare 16 människor dött av svält den senaste tiden, trots att hjälpkonvojer släpptes in i början av januari.

Enligt Läkare utan gränser löper ytterligare ett antal stor risk att dö och totalt har minst 46 människor dött av svält sedan i december. Brice de la Vigne på Läkare utan gränser säger till BBC att organisationen aldrig stått inför en svårare utmaning än att hjälpa de civila i Syrien.

– Det är så otroligt många civila som är helt fast i städer och samhällen utan någon som helst hjälp, och det är en situation som förvärras mitt framför våra ögon, därför är det så oerhört viktigt att fredssamtalen leder till att hjälp släpps in till de utsatta och belägrade.

Mer än en halv miljon människor beräknas vara i behov av akut hjälp med mat och mediciner. Det är just sådana här frågor som ska diskuteras vid fredsförhandlingarna: hjälptransporter till de värst drabbade områdena till belägra områden, möjliga vapenvilor, frigivanden eller utväxlingar av fångar och hotet från IS.

Men det har varit fredssamtal kantade av svårigheter. Inte förrän sent i går kväll gav oppositionens förhandlingsdelegation klartecken till deltagande. En förhandlingsdelegation anländer i dag och de första samtalen med FN-medlarna kan tidigast ske imorgon.

Oppositionen kommer att fokusera på frigivning av politiska fångar och humanitär hjälp. I går mötte en regeringsdelegation FN-medlarna. Det finns ännu inga planer på direkta samtal mellan oppositions- och regeringsföreträdare.

Under sex månader väntas fredssamtalen pågå. Under tiden hinner många, många fler människor bli offer för våldsamheterna i Syrien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista