Statsepidemiolog Anders Tegnell.
1 av 2
Statsepidemiolog Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten. Foto: Claudio Bresciani/TT.
Vattenpöl i Brasilien.
2 av 2
Vattenpöl i slummen i brasilianska Recife där zika-virus sprids snabbt. Foto: Felipe Dana/TT.

Expertkommitté i möte med WHO om zikaviruset

2:02 min

Som ett led i att försöka få bukt på det fruktade zika-viruset, som senaste tiden spridit sig i främst Sydamerika, kommer en nytillsatt expertkommitté att samlas i Geneve i morgon. Deras uppgift blir att ge råd till Världshälsoorganisationen WHO:s generaldirektör om hur man bör hantera den nuvarande situationen.

– Ja, man kommer förstås att säga att det här är en väldigt allvarlig situation, att de här länderna vidtar alla åtgärder som vi rätt väl känner till när det gäller att bekämpa och få bort myggor och att skydda människor mot myggbett på alla de sätt vi känner till.

– Samtidigt kommer man att fortsätta säga det WHO säger - att det här innebär inte att man ska sluta resa till de här länderna totalt. Det är framförallt en försiktighet för personer som är, eller kan bli gravida. Det är viktigt att tänka på, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Zika-viruset sprids via mygg och är känt sedan 1940-talet. Men skillnaden är nu att det senaste tiden har spritts snabbt och i det närmaste okontrollerat.

Och tidigare har myndigheterna i de drabbade områdena, främst Syd- och Mellanamerika, inte i lika stor utsträckning heller sett de skador som det tros ges på foster.

Senaste tiden har det rapporterats om tusentals nya fall och om hur viruset bland annat misstänks ha gett hjärnskador på foster, som leder till utvecklingsstörning hos barnet.

I går gick t ex Colombianska myndigheter ut och bekräftade att de hittat över 2 000 smittade gravida kvinnor.

Om en vuxen människa smittas av viruset så är det vanligaste symptomet feber. Men många får inte några symptom alls.

Statsepidemiologen på Folkhälsomyndigheten, Anders Tegnell, tror inte att det kommer några nya råd från WHO om att folk inte bör resa till de drabbade områdena.

Men i Brasilien ska nu över 200 000 soldater ut i olika områden och försöka få bort vattenpölar och gölar, där man vet att myggen lätt förökar sig i. Enligt Anders Tegnell har liknande insatser gett goda resultat tidigare.

– Nu är de här myggorna extra besvärliga eftersom de bits även dagtid. Det gör just den här aspekten på att försöka få bort vattensamlingarna - alltså fort bort möjligheten för myggorna att föröka sig nära boenden - som väldigt viktigt.

– Kan man väl få bort dem härifrån, så har liknande kampanjer tidigare mot liknande typer av sjukdomar, visat sig vara ganska effektiva, säger Anders Tegnell.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista