Skolgård i Stockholm.
Elever uanför Östra Reals gymnasium i Stockholm. Foto: Björn Larsson Ask/TT.

Skolbarn behöver mer solskydd

1:17 min

För att minska risken för hudcancer behöver landets skolgårdar få bättre skydd mot starkt solljus och Uv-strålning, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten, skriver Dagens Nyheter.

Kommunerna ska få handfasta tips om hur träd och andra solskydd kan placeras och på sikt kan ett tvingande tillsynsprogram införas.

Hudcancer är den cancerform som ökar snabbast i Sverige och SSM har på uppdrag av regeringen tagit fram förslag på åtgärder för de närmaste tre åren.

– Vi har insett att mer information inte är tillräckligt. Nu vill vi arbeta med flera spår där ett är att det ska vara lätt att göra rätt. Därför vill vi att alla skolgårdar för förskolebarn och elever upp till tolv år ska bli UV-säkra, säger Hélène Asp, enhetschef på avdelningen för strålskydd på SSM, till DN.

Exempelvis kan träd med stora kronor placeras på lämpliga ställen, liksom pergolor med träribbor som tak eller tyger och tältdukar. Helène Asp:

– Det man kan tänka särskilt på är områden där barn vistas länge stillasittande, som till exempel sandlådor eller väldigt populära bitar av skolgården där man vill vara mycket, säger Hélène Asp.

I sitt förslag till regeringen så vill myndigheten först ta fram en checklista så att rektorer eller personal kan se om något saknas på gården.

Sedan, om några år, så kan Strålsäkerhetsmyndigheten tillsammans med andra myndigheter ta fram ett nationellt tillsynsprogram där skolor som får underkänt kan tvingas ändra miljön. Men det är inte Hélène Asps förstahandsalternativ:

– Jag tror man kan komma väldigt långt på frivillig väg. Jag tror att man vill skydda barn, både de som jobbar med barn och föräldrar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista